Baja

2018.08.22. 20:00

Közelít a negatív rekordhoz a vízállás

Tizenöt évvel ezelőtt mérték minden idők legalacsonyabb vízszintjét Baján a Dunán. Akkor 51 centimétert, kedden pedig 69 centimétert olvastak le a szakemberek, akik további apadást jósolnak. A Sugovica a hídnál mindössze 60 centiméter mély.

PN

Forrás: Petőfi Népe

Pénteken ez évi minimumát produkálta a bajai vízmércén a vízállás. Akkor 75 centit jegyeztek fel, majd az ünnepi hétvégén kicsit emelkedett a vízszint. A hosszú hétvége előtt készített előrejelzésben mára 60 cm-es (±30 cm) dunai vízállást tartottak valószínűnek. Kedd reggelre – egy nap alatt 13 centiméteres apadást követően – 69 cm volt a vízállás.

Kedd délelőtt a Vízjelző Szolgálat az aktuális adatok alapján csütörtökre és péntekre 59 centiméteres vízállást kalkulált, utána pedig csekély mértékű növekedés várható, hétfőre például 67 centi szerepel a legfrissebb előrejelzésben. Baján a 15 évvel ezelőtt mért 51 centiméteres vízállás minden idők legkisebb értéke. Rekord alacsony szint környékén csordogál a Duna, ez a helyzet kedvez a dunai zátonyokat és fürdőzést kedvelőknek, egyúttal jelentős mértékben akadályozza a vízi áruszállítást. Nem mellékesen pedig megváltoztatja a mellékágak – köztük a például a Sugovica – szokásos életét. Így viszont az extrém körülmények és a természetes folyamatok kedvezőtlen körülményeket teremtenek, ahogy arról az utóbbi hetekben többször beszámoltunk.

Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkacsoportja a napokban a Sugovicán csónakos bejárással vizsgálta a víz minőségét. A mintavételi helyeken helyszíni, majd laboratóriumi méréseket is végeztek a szakemberek, akik szondarúd használatával becsült vízmélységeket is rögzítettek. Eszerint a Sugó-hídnál volt a legkisebb – itt 60 centisnek állapították meg a mélységet –, míg a főtér alatti Nagy-­Büdös kifolyónál 75 centit kalkuláltak. A Hajógyári-­öbölnél 220, míg a Kalapnál 240 centit állapítottak meg, a Vízügy hajózási központjánál 160 centit mértek, illetve becsültek. A mérések idején, a délelőtti órákban a víz felszíne alatt 30 cm-rel minden mintavételi helyen 7 mg/l fölött volt az oldott oxigén mennyisége, nem volt kifogásolható érték. Ennek ellenére a hajnali órákban előfordulhatnak oxigénhiányos állapotok, mert a nagyobb algatömeg (helyenként 40 mg/l fölötti) napközben termeli, a többi élőlénnyel együtt éjszaka fogyasztja is az oxigént, olvasható a vízügyesek beszámolójában.

Az oxigén mennyiségének csökkenéséhez a magas vízhőmérséklet és az üledék bomlása is hozzájárul. A víz szervesanyag-tartalma nem volt kifogásolható, az ammónium és a nitrition mennyisége helyenként kissé magasabb volt a jó állapotot jelentő határértéknél. A vizsgálat azt is bemutatta, hogy az oldott oxigén mennyisége csak a mélyebb, már át nem világított, üledék közeli rétegekben csökkent a kritikus érték alá. A Sugovicán elszórtan találtak kagylótetemeket a vízügyesek. Meglátásuk szerint a csónakforgalom keltette vízmozgás sodorta a kagylókat a partról a vízbe.

A Sugovica-híd vízmércéje szárazon, a meder is ebbe az irányba tart
Fotó: Petőfi Népe

Algagyepek úsznak a Sugón

A vízügyi strandnál, ahol a beszűkült mederben nincs vízmozgás, a víz felületi hártyájában elszaporodó fonalas zöld- és kékalgák, illetve baktériumok hártyát képeznek a víz felszínén, amit a szél különböző helyekre mozgathat. A Halászparti öbölben, valamint a Szentháromság téri kifolyó környékén a fenékről felszakadt kékalgagyepek gyakoriak. Ezeket a szelek és az áramlások sodorhatják a víz különböző részeire, az általuk termelt oxigén a meleg vízből buborék formájában távozik, közben a fenék iszapjáról a vízfelszínre emeli az algákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában