Kecskemét

2018.08.09. 14:00

Kivilágított, színes origamikkal díszítik fel Kecskemét főterét

Péntektől vasárnapig tart a 29. Országos és Nemzetközi Origami Találkozó, melynek egyik fénypontja lesz, hogy origamis lampionokkal díszítik fel Kecskemét belvárosát.

Sebestyén Hajnalka

Vasárnap rögtönzött kiállításon mutathatják be legjobb munkáikat a résztvevők a Sport Hotelben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

 

Csütörtökön sajtótájékoztatón árulták el a részleteket

Wogerné Sági Judit, a Magyar Origami Kör elnöke szólt a programokról, a Kecskemétről induló kör kezdeti éveit pedig Kricskovics Zsuzsanna tiszteletbeli elnök elevenítette fel a csütörtökön, a Hotel Három Gúnárban megtartott sajtótájékoztatón.

Az idei találkozó fókuszában a nosztalgiázás áll, visszatérnek a gyökerekhez. A Japánból érkező díszvendég, Aoyogi Shoko origami mester asszony hagyományos alapokra épülő, egyszerűen meghajtogatható origamikat készít és tanít meg a találkozó résztvevőinek.

A találkozó célja ezúttal is a szakmai fejlődés, egymás tanítása. Mintegy 90 origamist várnak. Többen külföldről érkeznek. A sajtótájékoztatón részt vett Aoyogi Shoko japán origami mester, Hilly Jongsma, a Magyar Origami Kör holland tagozatának alapítója, valamint Tiny Van Der Plas holland origamis író is.

A találkozó szakmai része pénteken kezdődik el a Szórakaténusz Játékmúzeumban, ahonnan egykoron a Magyar Origami Kör szakkör formájában elindult. Szombaton 9 és 18 óra között nyitott programok is lesznek a Sport hotelben, öt különböző helyszínen tehetik próbára ügyességüket az érdeklődők. A programok napijeggyel vehetők igénybe. Este a főtéren azonban ingyenes a program. A résztvevők origamis, led világítású lampionokkal díszítik fel Kecskemét belvárosát. Összesen 650 darab kusudama díszt készítenek el, mellyel a város 650 éves mezővárosi múltja előtt tisztelegnek.

Korábban írtuk

A hírös város történelmében, kultúrájában fontos szerepet játszik az origami, azaz a papírhajtogatás. A városban harminc évvel ezelőtt megalakult origami kör országossá nőtte ki magát. Az ezen a hétvégén megrendezett találkozón a hazai origamisták a nagyvilág jeles papírhajtogatóival együtt osztják meg tapasztalataikat és adják át tudásukat az érdeklődőknek.

Wogerné Sági Judit, a Magyar Origami Kör elnöke emlékezett vissza a kezdetekre.

– Harminc évvel ezelőtt, 1988. január 18-án azért alakult meg az origami szakkör – felnőttek részére – Kecskeméten, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben, mert az origami iránt feléledő érdeklődés, kíváncsiság kiszolgálására sehol, semmi rendszeres lehetőséget nem találtunk. Pedig az origamiban rejlő művészeti, oktatási, szabadidős és terápiás lehetőségek sokakat izgattak. A 24 fős tagságunknak fő szándéka az volt, tanuljuk meg, hogy továbbadhassuk az origami varázsát – mesélte.

A nyolcvanas évek végén még nem voltak könnyen elérhető origami kiadványok, könyvek, nem volt internet és Youtube. A lelkes origamisok minden lehetőséget megragadtak újabb minták, technikai leírások beszerzésére.

– Kricskovics Zsuzsanna és Király Gabriella alapítók rendszeresen találkoztak az egyesület tagjaival, gyűjtötték a könyveket, fénymásolatokat, faxokat, hajtogatták az óvodában, iskolában jól felhasználható alkotásokat. 1989 augusztusában megszerveztük az első országos találkozót, ahol aztán az ország minden részéről érkeztek origamisok. Tanítottuk egymást, fénymásoltuk a könyveket és habzsoltuk az újdonságokat. Minden origamis biztos időpontja – melyhez családot, munkát és szabadságot igazítottunk – augusztus második hétvégéje lett. Azóta is minden évben találkozunk – elevenítette fel emlékeit.

Az idei találkozónak Japánból érkező díszvendége is lesz. Aoyogi Shoko origamimester asszony hagyományos alapokra épülő, egyszerűen meghajtogatható origamikat készít és tanít. Számára nagyon fontos, hogy a hajtogatásoknak célja legyen. Lehet az képeslap, dekoráció vagy egy egyszerűen elkészíthető játék.

Januárban kiállításon csodálhatták meg a kecskemétiek a papírból készült alkotásokat
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Az origami az egyik legjobb lehetőség arra, hogy egy kreatív közös nyelv segítségével kapcsolatokat teremtsünk. Szombat este Kecskemét város főterén origami streetartot készítünk. Kitelepülünk 19.30-ra a Szabadság térre, a Tér a Térben helyszínre és várjuk azokat az érdeklődőket, akik az origamisok segítségével szeretnének egy-egy könnyen hajtogatható origami díszt készíteni és a téren elhelyezni. A pausz­papírból készített díszekbe LED-világítást rakunk, ami, reményeink szerint, napokig világít majd a belvárosban – jegyezte meg Sági Judit.

A nemzetközi találkozó fontos részét képezi pénteken 9 órától a 30 éves évforduló megünneplése a Szórakaténusz Játékmúzeumban. A találkozóra érkezett vendégek közösen emlékeznek vissza a megalakulásra. A rendezvényen ott lesz a kör alapítója, Kricskovics Zsuzsanna, a Magyar Origami Kör tiszteletbeli elnök asszonya, Villányi Mariann, a MOK volt elnöke, valamint mostani vezetője, Wogerné Sági Judit. A megemlékezés után a vendégek meglátogatják a Cifrapalotát és a Leskowsky Hangszergyűjteményt.

A délutáni program az egyesület közgyűlése után folytatódik, bemutatkozik a rendezvény japán díszvendége, Aoyagi Shoko origamimester. A találkozó ünnepélyes megnyitója pénteken 19 órakor kezdődik.

Vasárnap rögtönzött kiállításon mutathatják be legjobb munkáikat a résztvevők a Sport Hotelben
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Szombaton a Sport Hotelben hat helyszínen folynak majd a foglalkozások, ahol különböző nehézségi fokú hajtogatásokat lehet kipróbálni.

Aoyagi Shoko több foglalkozást is tart, főleg olyan origami figurákat tanít, melyek könnyen elsajátíthatóak, játékosak, jól alkalmazhatóak az óvodai, iskolai nevelés során. Szombaton lesz még egy retró program is Fábián Zsolt vezetésével, ahol origamis játékokban, vetélkedőkben vehetnek részt az érdeklődők.

A szombati nap fénypontja azonban mindenképpen az esti, városközpontban szervezett világító díszek készítése és felrakása lesz.

A vasárnap ismét a sok-sok hajtogatásról szól egy kis tombolával fűszerezve. A találkozó 14 órakor ér véget.

Kiállítás is nyílik

A Sport Hotel termeiben egy rögtönzött kiállítás is látható majd vasárnap. A résztvevőknek lehetőséget adnak arra, hogy legjobb munkáikat bemutathassák egymásnak és az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában