kecskemét

2018.08.28. 11:47

Hatféle gyümölcsből készült el a kistérség legjobb lekvárja

A Hírös Hét Fesztivál keretében immár 21. alkalommal rendezték meg a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást. Ennek részeként lekvárfőző versenyt hirdettek, és díjazták a települések bemutatkozó standjait is.

Sebestyén Hajnalka

A Térség Lekvárja címet Fenyvesiné Horváth Edit érdemelte ki Városföldről. Egy befőzőautomatát kapott ajándékba

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A szervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület nagy figyelmet fordít arra, hogy a környékbeli, kistérségben lévő települések összefogásával megismertesse és megszerettesse a helyben megtermelt kiváló minőségű élelmiszereket, valamint az egyedi kézműves termékeket a látogatókkal. Kecskeméten, a Hírös Hét Fesztivál kitűnő lehetőséget nyújt erre, az érdeklődők egy helyen ismerhetik meg a települések értékeit, turisztikai kincseit.

Az elmúlt héten 19 település mutatkozott be, a községek és kisvárosok a főtéren, a Hírös Forrás szökőkút környékén állították fel standjaikat. A nagyszabású térségi seregszemlén több mint száz értékesítővel és kiállítóval találkozhatott a közönség.

A szakmai kiállításon belül az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület idén negyedik alkalommal hirdette meg az Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt, melyre ezúttal is szép számban érkeztek nevezések. Tizenkét településről tizenkilenc jelentkező összesen 63 ízletes lekvárt küldött be a felhívásra. A beérkező lekvárokat a szakmai zsűri három kategóriában értékelte.

A hagyományos ízű lekvárok kategóriáját Kasza Szilvia (Kecskemét) sárgabaracklekvárja nyerte. Második lett Fenyvesiné Horváth Edit (Városföld) szamócalekvárja, harmadik pedig Kozmáné dr. Kapitány Gabriella (Kecskemét) ribizlilekvárja.

A vegyes gyümölcslekvárok kategóriájában a legjobbnak Fenyvesiné Horváth Edit (Városföld) hatféle gyümölcsből készült lekvárja bizonyult. A sorban őt követte Trecskó­ Mónika (Helvécia) levendulás sárgabaracklekvárja, majd ­Lőrincz Edit (Kunbaracs) málna­lekvár ribizlivel finomsága.

A különleges, kreatív lekvároknál első helyen végzett Járdiné Demeter Mária (Kecskemét) bazsalikom-rebarbara-málna lekvárja, második lett Trecskó Mónika (Helvécia) bazsalikom-nektarin lekvárja, harmadik Gáspár Renáta (Kiskunfélegyháza) alma-fahéj lekvárja.

A legszebb dizájnnal rendelkező lekvár Járdiné Demeter Mária különleges terméke, a bazsalikomos-rebarbarás málna volt. Az abszolút győztes, 2018-ban a Térség Lekvárja címet Fenyvesiné Horváth Edit érdemelte ki Városföldről, aki vegyes gyümölcslekvárok kategóriájára nevezett terméke hatféle lekvárt tartalmazott réteges kivitelben. Íz, zamat és megjelenés formájában kiváló minőségű termék. Nyereménye egy Weninger befőzőautomata volt.

A verseny közkedveltsége folyamatosan növekszik, ezt igazolja az, hogy a térségben a gyümölcsök házi feldolgozása nagy népszerűségnek örvend. A szakmai zsűri a bírálat során figyelembe vette az előállított termék megjelenését, dizájnját, mert szemmel vásárol a vevő. Ezt követően bírálta továbbá a termék illatát, vizuális megjelenését és nem utolsósorban az ízvilágát. Például sok esetben egy kiválónak látszó termék minőségét nagyban rontja a másodszorra felhasznált lapka, mely átható, más illatot kölcsönöz a kiváló­ lekvárnak. Sok esetben a családtagok versenyszellemének megfelelően még versikét is készítettek a termék mellé.

A Térség Lekvárja címet Fenyvesiné Horváth Edit érdemelte ki Városföldről. Egy befőzőautomatát kapott ajándékba
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

Díjak a településeknek

A XXI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon szakmai­ díjakkal értékelték a települé­sek bemutatkozó standjait. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének különdíját Helvécia, az Agrárminisztérium Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság különdíját Nyárlőrinc kapta­. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját Tiszakécske, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal különdíját Tiszaalpár vehette át. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal különdíját Lajosmizsének, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Tiszakécskei ­Járási Hivatal különdíját Ladánybenének ítélték oda. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját Szentkirály, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság különdíját Kerekegyháza kapta. Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Bács-Kiskun Megyei Irodájának különdíját Jakabszállás, a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának nagydíját Ballószög vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában