Kiskunfélegyháza

2018.08.16. 14:00

Emlékművet állítanak Félegyházán az ismert donoroknak

Minden akadálya elhárult annak, hogy megvalósuljon az ismert donorok emlékműve Kiskunfélegyházán. Másfél éven át nem történt előrelépés az ügyben, szeptember végén azonban felavatják az Alsótemetőben az ország első olyan emlékhelyét, ahol a szervátültetettek és a donor hozzátartozói közösen emlékezhetnek azokra, aki szerveikkel emberek életét mentették meg.

Vajda Piroska

Csikós Józsefné Irma mindennap kilátogat fia sírjához

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

Az ismert donorok emlékművének megvalósítását Csikós Józsefné kezdeményezte, akinek fia, Csikós József Csiki halálával három ember életét mentette meg. Az emlékmű az Alsótemetőben épült új ravatalozó bejáratánál kap helyet.

A Félegyházán köztiszteletben álló Csikós házaspár, Csikós József és felesége, Irma hét éve tragikus hirtelenséggel vesztette el 33 éves fiát. – Csiki azon a májusi reggel nem ébredt fel. Megállt a szíve. A mentők hosszú küzdelem után visszahozták ugyan, de csak a szerveit tudták megmenteni, mert bekövetkezett nála az agyhalál – mesélt a tragédiáról az édesanya, aki kezdetben minden erejével tiltakozott az ellen, hogy a fia szerveit idegen emberekbe átültessék.

– A fiam halála után több mint két év telt el, mire összeszedtem magam. Addig nagyon fájdalmas volt minden. Budapesten, a Fiumei úti temetőben, az Ismeretlen donorok tiszteletére állított kopjafánál tört meg bennem a jég. Az emlékműnél láttam, hogy milyen hálásak azok az emberek, akik szervátültetésen estek át. Az a mérhetetlen hála és köszönet, amit ott mutattak, nagyon megerősített. Akkor döbbentem rá, hogy a fiam halála nem volt értelmetlen, mert megmentette három ember életét is. Onnantól kezdve erősödtem – részletezte Irma.

– Hosszú küzdelmek után jutottam el odáig, hogy ma már olyan erős vagyok lelkileg, hogy másoknak is tudok erőt adni. Sorstárs szülők jöttek hozzám, hogy segítsek, mert nagyon nehezen tudtak elindulni a tragédia feldolgozása útján. Ezért is szeretnék mielőbb létrehozni egy alapítványt, amely segíti az érintett családokat, akár anyagilag, akár pszichológus támogatásával. A donor-hozzátartozók képviselete ugyanis ma még nagyon gyerekcipőben jár hazánkban – összegezte tapasztalatait Csikós Józsefné.

Az emlékműavatás részleteiről elmondta, szeptember 26-án, szerdán, 16 órakor szakmai fórummal kezdődik a Móra Ferenc Művelődési Házban, ahol előadást tartanak többek között a szervkoordinációs, illetve a szervátültetettek irodavezetői. Arról számolnak be, milyen feladatot látnak el.

Csikós Józsefné Irma mindennap kilátogat fia sírjához
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

– Azért tartom ezt fontosnak, mert nagyon tájékozatlanok az emberek ezen a területen. Az érintettek inkább homokba dugják a fejüket, nem akarnak beszélni róla. Pedig sajnos bármelyik pillanatban válhatunk donorrá vagy recipienssé – hangsúlyozta Csikós Józsefné. (Reci­piens: az a személy, akinek testébe más személyből eltávolított szervet, illetve szövetet ültetnek át gyógykezelés céljából. – A szerk.) Hozzátette, az előadások után kiállítás is nyílik Mónus Márton fotóiból, amely bemutatja a transzplantációk folyamatát és a donor hozzástartozók tragédia utáni életét. Ugyanakkor levetítik Nyárai Gerzson Halottat operálunk, hogy életet mentsünk című filmjét is. Ezt követően lesz az emlékmű avatása az Alsótemetőben. Csikós Józsefné abban bízik, széles körben híre megy az emlékmű avatásának, mert azt szeretné, ha minél több ismert donor neve felkerülhetne rá.

Emléktorna Csiki tiszteletére

Csikós József Csiki tiszteletére sporttársai minden évben emléktornát rendeznek. Az esemény keretében a közismert sportoló sírjához is kimennek. Virágokkal, gyertyákkal és a síron elhelyezett éremmel emlékeznek sporttársukra.

Csiki, ahogy mindenki ismerte, a Kiskunfélegyházi Honvéd Sport Egyesületben kezdett el futballozni, majd játszott a KTK csapatában is. Egyetemi tanulmányait Keszthelyen végezte, ez idő alatt a Keszthely NB III.-as csapatában játszott négy évet. Tanulmányai után az akkor megye I. osztályban szereplő KHTK csapatához igazolt. Később tagja volt a megye I. osztályt megnyerő KHTK csapatának és az azt követő két évben az NB III.-as csapattal is sikeresen szerepelt. 2008 nyarán a megyei I. osztályban szereplő Kunszállás csapatához igazolt, ahol két évig aktívan focizott. A sporttól később sem szakadt el, hiszen szerepelt a városi kispályás bajnokságban, valamint a téli teremtornák aktív tagja volt. Csiki ízig-vérig sportember volt, hiszen a focin kívül jégkorongozott, teniszezett, fallabdázott, síelt és úszott is. Mindenki előtt példa volt a kitartása, jó kedélye és emberi hozzáállása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában