Kecskemét

2018.08.06. 07:00

Borsos árat kell fizetni a kecskeméti albérletekért

Nincsenek könnyű helyzetben azok a kecskeméti egyetemisták, akik a felvételi ponthatárok kihirdetése után a hírös városban kezdtek albérlet után kutatni. Az elmúlt évben ugyanis közel húsz százalékkal nőttek az albérletárak Kecskeméten, ráadásul hosszú idő óta jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat a városban. Helyzetüket továbbá az is nehezíti, hogy a bérbe adók egy része némi előítélettel viseltetik irányukban.

baon.hu

Enyhülni fog a kecskeméti albérlethiány, ha elkészülnek a most zajló beruházások

Forrás: baon.hu

Fotó: MLM

A felvételi ponthatárok kihirdetésével párhuzamosan általában kiugróan megnő az albérletet keresők száma: az újdonsült felsőoktatási hallgatók évről évre versenyt futnak a legkedvezőbb ár-érték arányú, kiadó lakásokért az egyetemi városokban. Az idei esztendő azonban Kecskemét tekintetében változást hozott – tájékoztatta lapunkat Németh László, a Duna House Franchise partnere.

Elmondta: idén a hírös város tekintetében nem beszélhetünk az érdeklődés ugrásszerű növekedéséről, ugyanis az albérletek iránti kereslet hosszú idő óta folyamatosan jóval magasabb, mint amennyi kiadó lakás rendelkezésre áll a városban.

– A dömping Kecskeméten folyamatos. Tapasztalataim alapján nem a felvételi ponthatárok kihirdetésének függvénye, hiszen nem egy pangó piacra érkezik az egyetemisták igénye, keresletük mindössze egy kis fűtést jelent egy alapvetően túlfűtött piacon. Jelenleg ugyanis körülbelül 6500 kiadó helyre lenne igény a városban, mely nem áll rendelkezésre – mondta a szakértő, aki hozzátette: a magas kereslethez képest igen alacsony kínálat egyenes következménye a kiadó ingatlanok árának növekedése. 2016-ról 2017-re körülbelül harminc százalékkal nőttek az albérletárak a hírös városban, az elmúlt egy évben pedig még közel húszszázalékos drágulás állapítható meg az albérletpiacon.

– Tavaly körülbelül hetvenezer forinttól lehetett bérelni egy kétszobás lakást, idén ugyanez a bérleti díj már 90-150 ezer forint között mozog – közölte.

A szakértő az albérlethiány problémájának gyökereit a 2008-ban kirobbant gazdasági válság időszakára vezette vissza.

– A válság ideje alatt alig volt építkezés. Nemcsak Kecskeméten, hanem országszerte. Az egyik évében például kevesebb építési engedélyt adtak ki az országban, mint a második világháború alatt. A válság 7–8 éve pedig igencsak hosszú idő volt. Egyszerűen nincs annyi felszabaduló ingatlan, amennyi kellene – közölte, majd hozzátette: Kecskemét tekintetében az albérlethiány másik fő oka, hogy a település egyszerre ipari és egyetemi város. A gyárak rengeteg munkavállalót foglalkoztatnak, akiknek jelentős része albérletben él, ugyanakkor a diákoknak és oktatóknak is nagy igénye van a kiadó ingatlanokra.

A magas albérletárak miatt a munkavállalók és a diákok tekintetében is gyakran tapasztalható, hogy többen összefognak, és közösen bérelnek lakást a városban, hogy csökkentsék a lakhatás egy főre jutó költségeit.

– Az egyetemistáknak az elsődleges szempont az albérleteknél az ár. Az, hogy Kecskemét mely részén találnak lakást, nem annyira fontos tényező számukra, mert a város mérete nem óriási. Ellentétben például Budapesttel, melynek egyik végéből a másikba átutazni több időt vesz igénybe, mint eljutni onnan Kecskemétre.

Szeretik a bútorozott albérleteket, de jellemzően viszonylag visszafogott igénnyel rendelkezik az ifjúság. Internetre szükségük van, de ha nincs a kiadó lakásban, megoldják – fejtette ki Németh László.

Enyhülni fog a kecskeméti albérlethiány, ha elkészülnek a most zajló beruházások
Fotó: MLM / baon.hu

Az albérletet kereső diákok helyzetét tovább nehezíti, hogy a bérlőt fogadó ingatlantulajdonosok egy része némi előítélettel viseltetik irányukban.

– Legfőképpen attól félnek, hogy az egyetemisták buliznak. Márpedig akkor zavarják a lakókörnyezetet, esetleg tönkreteszik a lakást. Persze ez a dolgozóknál is előfordulhat, de a fiatalok esetében a koruk miatt fokozottabb az aggodalom – mondta a szakértő, majd hozzátette: mások azonban kifejezetten szeretik a diákbérlőket, mert biztosak benne, hogy felsőoktatási tanulmányaik ideje alatt a szülői gondoskodásnak köszönhetően nem okoz majd problémát számukra az albérleti díj megfizetése.

A téma kapcsán Németh László hangsúlyozta, hogy reménnyel tekint a jövőbe.

– A városban tapasztalható albérlethiány nézeteim szerint viszonylag gyorsan meg fog oldódni. Több száz új lakás várható, ha befejeződnek a lakópark-beruházások, melyek esetében azt látjuk, hogy 50-70 százalék arányban befektetők jelezték lakásvételi szándékukat – közölte.

Országszerte az egekben az albérletárak

A Duna House adatai alapján Kecskeméten egy kétszobás, belvárosi albérlet havidíja 110–150 ezer forint jelenleg. A legnépszerűbb egyetemi városok közül Debrecen olcsóbb egy kicsit, ahol egy kétszobás lakás bérleti díja havi 80–140 ezer forint. Egy hasonló paraméterekkel rendelkező albérletért Pécsett 80–160 ezer forintot, Szegeden pedig 100–200 ezer forintot kérnek havonta. A legdrágábban természetesen a fővárosban lehet albérlethez jutni, ahol egy hatvan-hetven négyzetméteres, belvárosi lakás bérleti díja 250–270 ezer forint havonta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában