Bács-Kiskun

2018.08.10. 11:30

A pótvizsgára már felkészülnek – mondják a bukott diákok

A tanulók majd öt százaléka egy vagy több tantárgyból megbukott. Hamarosan következik a pótvizsgák ideje. Az iskolák minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a diákok felkészülten tegyenek pótvizsgát.

Sebestyén Hajnalka

A matematika megy a legnehezebben, abból a tantárgyból a legtöbb a bukás, illusztráció

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A pótvizsgák, évismétlések szempontjából, az országos adatokat tekintve, átlagos Bács-Kiskun megye. A kecskeméti tankerületi központ rendelkezésünkre bocsátott adataiból leszűrhető, hogy Bács-Kiskunban közel 39 ezer diák tanul 5-12. évfolyamig, általános- vagy középiskolában. Közülük a tanév végén egy vagy több tantárgyból elégtelen osztályzatot kapott tanulók száma 1656 fő, mely az összlétszám 4,25 százaléka. Az évismétlésre kötelezettek száma 558 fő volt. A legtöbben, 795-en matematikából buktak meg. A sorban következik a szakmai elmélet (523 fő), történelem (478 fő), magyar irodalom (395 fő), magyar nyelv (366 fő), angol (282 fő), fizika (167 fő), német (160 fő). A többi tantárgynál lényegesen alacsonyabb az arány. Énekből például 40-en, franciából 1 tanuló bukott meg.

Ha az évfolyamokat nézzük, kitűnik, hogy a legtöbben a 9. évfolyamon buknak meg. A tanulók majdnem 10 százaléka, 581-en kaptak egy vagy több tantárgyból elégtelent, 256 diákot pedig évismétlésre köteleztek. Szintén magas az arány a 7. és a 10. évfolyamon. A legkevesebben a 11. és 12. évfolyamon pótvizsgáznak.

A javítóvizsgára kötelezett tanulók vizsgát az iskola igazgatója által meghatározott időpontban, az augusztus 15-étől augusztus 31-éig terjedő időszakban tehetnek, erről külön értesítik őket, illetve az időpontot a honlapon is közzéteszik.

A témával kapcsolatban iskolaigazgatókat is megkérdeztünk. Lovrity Sándorné, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola intézményvezetője elmondta: a pótvizsgákat a nyári szünet utolsó hetében tartják meg intézményükben. A pótvizsgázó diákokat azonban nem hagyják magukra a nyáron sem, több konzultációs lehetőséget is kapnak az adott tanártól.

– Iskolánkban szerencsére nem gyakori a pótvizsgázás, persze előfordul. Leginkább matematikából és magyarból. A tanároknak is az az érdekük, hogy sikerüljön a vizsga. A nyári szünetre már úgy mennek el a megbukott diákok, hogy a tanártól megkapják a pótvizsgára való felkészülés tematikáját és az anyagot. Jellemzően augusztusban konzultálhatnak is a tanárral. Eredményesebb, ha közvetlenül a vizsga előtti hetekben gyakorolnak, tanulnak, jobban rögzül a tananyag. A statisztikáink jók, a legtöbb diák sikeres vizsgát tesz – részletezte.

A matematika megy a legnehezebben, abból a tantárgyból a legtöbb a bukás, illusztráció
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A gyerekeket és családjukat sosem éri váratlanul a bukás. Az iskolában van negyedévi és háromnegyedévi figyelmeztető, melyben felhívják a család figyelmét a gyermek rossz teljesítményére.

– A pótvizsgának egyfajta nevelő célja is van. Több gyereknél motiváló, okulva belőle a következő tanévben jobban tanul – tette hozzá az igazgatónő.

A kecskeméti Katedra Gimnázium, Művészeti és Informatikai Szakgimnáziumban is előfordul, hogy néhány diák egy vagy több tantárgyból megbukik az év végén, de osztályismétlés nem jellemző. A tanulók felkészülten érkeznek a pótvizsgára.

– A bukásból sokat tanulnak, ösztönzi őket a későbbiekben a tanulásra – hangsúlyozta Tubakné Tütő Ágnes igazgatóhelyettes. – Az érintett diákok a bizonyítvánnyal együtt kézbe kapják a pótvizsga feladatsorát, így pontosan tudják, miből kell felkészülniük. Tanulnak és sikeres vizsgát tesznek. Azt követően év közben is, elég csak figyelmeztetni őket arra, hogy megint egy teljes nyarat akarnak-e tanulással tölteni. Összeszedik magukat, sőt másoknak is intő példák arra, hogy tanuljanak. Olyan is előfordul, hogy kiderül, tanulási nehézség áll a bukás mögött, fejlesztésre szorul a tanuló. Amennyiben az adott tárgyból mentességet kap, a többi tantárgyra több időt és energiát tud fordítani és javul az átlaga – jegyezte meg Tubakné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában