Kecskemét

2018.08.15. 17:30

A hősi halált halt pilótákra emlékeztek Kecskeméten

Az első és a második világháborúban hősi halált halt pilóták, valamint a békében, szolgálatteljesítés közben életüket vesztett repülőkatonák emléke előtt tisztelegtek szerdán, Nagyboldogasszony napján a kecskeméti Köztemetőben.

Hraskó István

2006 óta rendeznek megemlékezést és koszorúzást augusztus 15-én Nagyboldogasszony, a magyar katonai repülők égi oltalmazója ünnepéhez kapcsolódva a kecskeméti Köztemetőben, a Hajagos Károly által készített emlékműnél. Idén is folytatódott a szép hagyomány, a szervező Magyar Veterán Repülők Szövetsége helyi szervezetének és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisnak köszönhetően. Az eseményen részt vett az egykori Me−109-es pilóta, Szevelényi Kálmán hadnagy öccse, Szevelényi István is.

– A katonai repülők elhivatottságukkal, felkészültségükkel és emberi magatartásukkal minden korban és politikai rendszerben önfeláldozóan végezték legfontosabb feladatukat, hazánk légtérszuveneritásának őrzését, az ország függetlenségének védelmét. Ezt annak a tudatában tették, hogy a repülés veszélyes üzem, és nemcsak a háborúban, hanem a békében is megköveteli a maga áldozatait – mondta emlékező beszédében dr. Keszthelyi Gyula nyugalmazott okleveles mérnök dandártábornok, a Magyar Honvédség Budapesti Nyugdíjas Klub repülő és légvédelmi tagozatának elnöke

– Amikor egy repülőgép a levegőbe emelkedik, minden, a feladatban valamilyen módon részt vállaló személy azért szorít, hogy a pilóta és a technika épségben leszálljon a rendeltetési repülőtéren. Az egymásért aggódás, az egymás sorsáért viselt felelősség teremtette meg azt a különleges bajtársias légkört, amely a légierők személyi állományát szerte a világon jellemzi – tette hozzá Keszthelyi Gyula.

A megemlékezést koszorúzás zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában