videó

2018.08.02. 17:30

A brit Tájfunokkal vívtak légicsatákat a magyar Gripenek

Két brit Eurofighter Typhoon települt át erre a hétre a kecskeméti repülőbázisra. A Flying Sword – Repülő Kard – elnevezésű brit-magyar repülő harcászati kiképzés keretében a Gripenekkel közösen gyakoroltak, vívtak szimulált légicsatákat.

Hraskó István

– Nagyon jó barátok, szövetségesek és partnerek vagyunk – nyilatkozta a médiának csütörtökön Iain Lindsay, azt is hangsúlyozva: a brit-magyar katonai együttműködés véleménye szerint igazán kiváló, és még van potenciál a további fejlődésre is.

A magyarul tanuló brit nagykövet a Flying Sword kiképzés sajtónapján érkezett a kecskeméti repülőbázisra, és beszédének jelentős részét anyanyelvünkön mondta el. Kiemelte, nagy öröm számára, hogy a brit Királyi Légierő ilyen aktív szerepet játszik a kétoldalú katonai kapcsolatok erősítésében, és hogy a tavalyi év után a Typhoon (Tájfun) vadászgépek ismét Kecskemétre érkeztek.

– Azt azonban kicsit sajnálom, hogy idén nem lesz alkalmam személyesen tapasztalni a pilóták felkészültségét. De mit tehetnék, a Typhoon együléses verzióban nem hiszem, hogy elférnénk egymás mellett a pilótával – utalt viccesen Lindsay arra, hogy éppen egy éve, a Carpathian Hawk (Kárpáti Sólyom) gyakorlat során viszont beült egy Hawk gyakorlógép hátsó ülésére, és repült egyet.

A mostani gyakorlat célja, hogy a közösen végrehajtott feladatokkal fejlesszék a Gripenek műveleti képességeit, a pilóták gyakorolják a NATO-ban alkalmazott műveletek átfogó tervezését és végrehajtását, és bővítsék a vezetési és irányítási módszereket.

Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti repülőbázis parancsnoka elmondta: ez a kiképzés jó felkészülést jelentett a jövő évi baltikumi légtérrendészeti misszióra, 2019-ben ugyanis megint kitelepül több magyar Gripen, hogy ellássák a balti országok légtérvédelmét.

– A közös repülések legnagyobb hozadéka, hogy ki tudjuk próbálni az egymás közötti kommunikációt, az együttműködést. Különböző repülőgépeken repülünk, különböző taktikákat alkalmazunk, mindig van olyan ismeret, amit mi tudunk átadni a más nemzetek pilótáinak és fordítva, ők nekünk – folytatta Ugrik Csaba, akitől megtudtuk: a két hajtóműves, nagyon erős Tájfunok előnyből indulnak a Gripenekkel szemben a közel légiharcban, de a távoli légicsatákban már teljesen egyenrangú partnerek a JAS-39-esek.

Érdekesség egyébként, hogy több brit és magyar pilóta jól ismeri egymást, hiszen együtt vettek részt a kanadai kiképzésen.

Szoros kapcsolat a két légierő között

A Magyar Légierő 2005-ben hajtott először végre közös gyakorlatot brit pilótákkal, amikor négy Sea Harrier FA2 repülőgép települt a kecskeméti repülőbázisra. Hosszabb szünet következett, majd tavaly tartották a Carpathian Hawk brit-magyar közös harcászati kiképzést, ekkor a Királyi Légierő két Hawk repülőgépe érkezett egy hétre Kecskemétre. A RAF Typhoon típusú repülőgépeit már másodszor láthatjuk Magyarországon, először ugyancsak 2017-ben látogattak hazánkba a több nemzet részvételével tartott Load Diffuser gyakorlat keretében.

A két légierő közötti jó kapcsolatot jellemzi, hogy 2013-ban két brit Tornado repülőgép tette tiszteletét a kecskeméti repülőnapon, és a Magyar Légierő is számos alkalommal, több típussal részt vett a Fairford-i repülőnapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában