Kecskemét

2018.07.20. 17:30

Sok a pollen a levegőben, kezdődik a parlagfűszezon

Nem árt lelkileg és gyógyszerekkel is készülniük az allergiásoknak, ugyanis egyre több parlagfűpollen kering a levegőben. A keresztreakciók a dinnyeimádók örömét is elronthatják.

Hraskó István

A parlagfüvet többféle módszerrel lehet irtani, a legjobb azonban, ha tövestől tépjük ki

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Az Országos Közegészségügyi Intézet által szerdán kiadott helyzetjelentés szerint az elkövetkező napokban a csalánfélék virágpora magas koncentrációban lesz a levegőben, a kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas–­nagyon magas szintet, de lokálisan sok helyen száll már az üröm és a parlagfű virágpora is. A parlagfű fő szezonja augusztus-szeptember, de az intézet tanácsolja, hogy az arra érzékeny allergiások keressék fel kezelőorvosukat.

Dr. Frank Emil, a kecskeméti tüdőgondozó intézet megbízott vezető főorvosa a Petőfi Népe kérdésére elmondta: a gyógyszert a szezon kezdete előtt egy héttel érdemes elkezdeni szedni, azaz most már ideje lesz kiváltani-megvásárolni.

– Az tévhit, hogy ezekhez a gyógyszerekhez úgymond hozzászokik a szervezet, és egy idő után már nem fejtenek ki hatást – jelentette ki a főorvos, és hozzátette: a mostani tablettáknak ráadásul nincsenek olyan mellékhatásaik, mint a régebbi, első generációs allergia elleni gyógyszereknek, amelyek álmosságot, fáradtságérzetet okoztak. Frank Emil ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogyha nem javul valakinek az állapota, mindenképpen konzultáljon szakemberrel, hiszen lehet, hogy módosítani kell a korábban alkalmazott terápián.

Az allergia nem korfüggő, kialakulhat olyan felnőtteknél is, akiknek életét eddig nem keserítette meg a parlagfű. Mi ennek az oka?

– Erre igazán pontos választ az orvostudomány sem tud adni. Az biztos, az allergéneknél létezik egy küszöbdózis, amely fölött az arra érzékenyeknél már tüneteket okoznak. Az ember magában hordozza az ellenanyagot, és a küszöbértéket átlépő találkozás kiváltja az ellenreakciókat. Vannak persze az allergiára hajlamosító tényezők, így például a környezetszennyezés, a dohányzás. Örökölni nem lehet az allergiát, de két érzékeny szülő gyermeke mégis nagyobb eséllyel ugyancsak szenvedni fog a parlagfűtől – magyarázta dr. Frank Emil.

A parlagfüvet többféle módszerrel lehet irtani, a legjobb azonban, ha tövestől tépjük ki
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Sajnos, a szájüregi viszketést, ajak- vagy nyelvduzzanatot, köhögést nemcsak a parlagfű pollenjei válthatják ki nyáron, hanem a keresztallergia jelensége révén bizonyos élelmiszerek is. Így azoknak, akik tudják magukról, hogy hevesen reagálnak a parlagfűre, célszerű kerülniük a sárga- és görögdinnye, a paradicsom, az uborka vagy éppen a napraforgómag és a banán fogyasztását, de fontos a mértéktartás a vörösbor vagy a csokoládé terén is.

Frank Emil végül arra is figyelmeztetett: az allergiát semmi esetre sem szabad kezeletlenül hagyni, ez ugyanis a legrosszabb esetben asztmát is okozhat.

Október végéig kell gondoskodni a parlagfű irtásáról

A parlagfűvel kapcsolatos ellenőrzések július 1-jével kezdődtek el. A földtulajdonosnak, földhasználónak a gyommentesített állapotot egészen a vegetációs időszak végéig, azaz október közepéig kell fenntartania, megakadályozva a pollen szóródását. A bírság tág határok között mozog, 15 ezertől egészen 5 millió forintig terjed. A büntetés függ a parlagfüves terület nagyságától, borítottságától (azaz, hogy mekkora részén van gyom). Ugyanakkora területű földingatlan esetén természetesen belterületen magasabb bírságot szabnak ki, mint a külterületen. A közérdekű védekezést külterület esetén a növényvédelmi igazgatóság, belterületnél az önkormányzat rendeli el.

Amióta kötelező az országban a parlagfű-mentesítés – azaz 2004 óta –, a megyében folyamatos csökkenés látható a bírságolás terén. 2004-ben még közel kétezer, 2008-ban 1075, 2011-ben pedig már csak 402 esetben kellett fizetniük a földtulajdonosoknak, az utóbbi években pedig 150-200 körül állt be ez a szám. A bírságok tartós süllyedése magyarázható a földtulajdonosok jogkövetőbb hozzáállásával, többen és gondosabban odafigyelnek a telkükre, szántójukra.

A kánikulában a parlagfű is senyved, viszont a csapadékos idő kedvez a növénynek, azaz, ha nyáron sok az eső, akkor hiá­ba kaszálják rendszeresen, háromszor is virágozhat októberig. A mentesítésre a legjobb módszer a gyökerestől való kitépés lenne, de ez egy többhektáros területen nyilván szóba sem jöhet, itt a szárzúzás, kaszálás, tárcsázás jelenthet megoldást. Fokozott figyelmet kell fordítani a már learatott gabonatáblákra, mert az elhanyagolt tarlón gyorsan megjelenik a gyomnövény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában