mélykút

2018.07.05. 07:00

Nem szólt a lélekharang a mélykúti éjszakában

Két éve veszítette el 17 és fél éves gyermekét a mélykúti Sipos család, akik a tragikus baleset évfordulójának éjjelén szerették volna meghúzatni a lélekharangot Dávid emlékére. Az éjszakai harangozást nem engedélyezte az egyház.

Tapodi Kálmán

A mélykúti templom lélekharangja nem szólalhatott meg az éjjeli órában

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

A mai napig sem tudja feldolgozni szeretett gyermekük halálát Sipos Gábor és felesége. Mély gyászuk mellett az édesapa már két éve keresi az okát a tragédiának, melynek áldozata lett az a motoros is, aki halálra gázolta Dávidot.

A baleset éjjel fél kettőkor történt, s ezért szerették volna Siposék, ha ebben az időpontban szólal meg a mélykúti templom lélekharangja. A tragédia első évfordulóján nem kértek hozzájárulást a „csendháborításra”, de egy évvel később okultak az esetből és az aljegyzői engedély birtokában remélték, hogy július 3-án éjjel megszólalhat a lélekharang fiuk emlékére.

– Reménykedtünk, hogy megértik kérésünket és nem lesz akadálya az alig ötperces harangozásnak, amit szerintünk megértettek volna a mélykútiak. Hiába volt engedélyünk a városházáról, János atya közölte, hogy abban az időpontban nem járulnak hozzá a harangozáshoz – mesélte elkeseredetten Sipos Gábor, aki emiatt telefonon kereste a kalocsai érseki hivatalt, ahol szintén elutasító választ kapott.

Huszár Nándor irodavezető érdeklődésünkre megerősítette mindezt és válaszolt arra, hogy miért nem járultak hozzá a szokatlan időpontban történő harangozáshoz.

„Az ügyben referáltam a főpásztornak, aki jelezte, hogy megérti a gyászoló édesapát, de ilyen időpontban történő harangozásra az ő ismeretei szerint még nem volt igény. Az éjszaka 1.30 órai mélykúti harangozás sértené a helybeliek többségének nyugalmát. Emberek vagyunk és miután a mélykúti lakosok nem tudnák, hogy miért szól éjjel a harang, megijednének, nagyobb bajra gondolnának, ezért az ő érdekeik tiszteletben tartásának szándékával a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nem látna helyesnek egy éjszakai harangozást. A főpásztor megjegyezte még, hogy magára az elhunyt Szentatyára sem harangoztak az éjszakai órákban” – fogalmazott Huszár Nándor, aki hozzátette: a fenti szempontokról telefonon tájékoztatta Sipos Gábort.

A helyszínen a rendőrök rögzítették a nyomokat
Fotó: police.hu

– Mi csak egy kis emberségben bíztunk és így is szerettünk volna megemlékezni gyermekünkről, akiért misét is mondatunk. A fájdalmunkon enyhített volna, ha Dávid halálának időpontjában szólalhat meg a lélekharang – mondta megtörten a 63 éves édesapa, aki úgy véli, még rengeteg a tisztázatlan történés a két életet követelő balesetben.

A szülők azt sem értik, hogy miért a fiukat okolják a tragédiáért. Mint az édesapa elmondta: gyermekük valóban nem viselt láthatósági mellényt és ittas volt, akárcsak az őt elgázoló motoros. – Nagyon sok kérdésre nincs válasz, de addig nem nyugszom, míg nem derül ki az igazság. Mert az nem életszerű, hogy fiunk alsónadrágra és zoknira volt vetkőzve, amikor rátaláltak az út melletti kukoricásban. Miért gyalogolt volna így az úton? Mi történhetett abban a buliban, ahonnan hazavártuk Dávi­dot? Világítással közlekedett-e az ittas motoros? Foglalkozott-e valaki ezekkel? – sorolta hosszasan kérdéseit Sipos Gábor, aki feleségével együtt a mai napig orvosi kezelés alatt áll, mert képtelenek feldolgozni, hogy elveszítették közös életük legnagyobb ajándékát, Dávidot.

A mélykúti templom lélekharangja nem szólalhatott meg az éjjeli órában
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

Két fiatalember hunyt el a balesetben

„2016. július 3-án 1 óra 35 perckor Rém külterületén, az 54 117-es számú úton halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt. A helyszíni szemle adatai szerint egy Suzuki AD típusú motorkerékpár Rém irányából közlekedett az 54 117-es számú úton, amikor az 5-ös kilométerszelvény közelében elütött egy vele azonos forgalmi sávban és irányban, a kivilágítatlan útszakaszon láthatósági mellény nélkül, gyalogosan közlekedő fiút. A balesetben a 17 éves gyalogos és a jármű 23 éves vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A motorkerékpár 19 éves utasa az elsődleges orvosi szakvélemény alapján súlyos sérüléseket szenvedett.” – olvasható a tragédia után kiadott közlemény a police.hu oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában