gemenc

2018.07.09. 13:10

Kirepült Tóbiás és Sára első fiókája (videó)

Megkezdődött a Gemenci erdőben fészkelő fekete gólyapár, Tóbiás és Sára fiókáinak kirepülése. Az elkövetkezendő néhány napban minden érdeklődő figyelemmel kísérheti a fiókák első szárnypróbálgatásait.

Maksa Balázs

A fiatal madarak az első kirepülés után már csak néhány napig térnek vissza a fészekre. Általában csatlakoznak egy csoporthoz és az éjszakákat egy kiválasztott fán töltik – írja közleményében a Gemenc Zrt.

Mint arról korábban beszámoltunk, Tóbiás idén is elsőként érkezett meg az országba a fekete gólyák közül, március 2-án délután 5 órakor szállt le gemenci fészkére. Párja, Sára március közepén jött meg és rögtön nagy munkába kezdtek, hiszen ezen a télen erősen megrongálódott a fészkük. A károkat hamar helyreállították, ezt bizonyítja a március 29-i tojásrakás is, amelyet még 3 követte, így összesen 4 tojás költését kezdhették meg a szülők. Az egyik fióka a kikelés utáni napokban erősebb társai miatt nem jutott elég táplálékhoz és elpusztult. A 2012. és 2017. közötti 6 évben 14 fiatal madár hagyta el a fészket július végén, augusztus elején. Ez a szám növekedik idén 17-re.

Mint a Gemenc Zrt. közleményében olvasható, a fekete gólyák fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe, a legidősebb, illetve legnagyobb fákra építik, amelyeken közel vízszintes, a fészek elhelyezésére alkalmas felület (ágvilla) található. Leggyakrabban a 80-100 évesnél idősebb kocsányos tölgyekre (67%) fészkelnek. Gyakori zavarásukkor, a fekete gólyák a területen az egyik fészkelő helyről a másikra költöznek, ezzel „minősítik” az élőhelyet: természetvédelmi szempontból igen értékes területeket választanak a költésre.

Fotó: Gemenc Zrt. webkamerája

Gemencen az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma, a gemenci ártér a világon egyedülálló sűrűségű fekete gólya populációnak ad otthont. Ez azt jelzi, hogy az élőhely megfelel a faj igényeinek. Az erdőgazdaság mindent megtesz e fokozottan védett madarak érdekében: a foglalt fészkek köré vont védőzónában az erdészeti tevékenységeit átszervezi, valamint az egyre nagyobb számú túraútvonalak áthelyezésével biztosítja a madarak nyugalmát.

A Gemenc Zrt. által kezelt területeken a felelős erdőgazdálkodás eredményeként az elmúlt 25 évben meghatszorozódott a 100 évnél idősebb erdőállományok területe. A 90 és 100 év közötti erdők területe háromszorosára nőtt, a 80 és 90 éves korosztály területe pedig másfélszeresére.

A Gemenc Zrt. webkamerája megörökítette az első kirepülés pillanatát

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában