honvédek

2018.07.16. 11:47

Bajtársi találkozót tartottak a katonák Szabadszálláson

Közel kétszáz katona adott egymásnak randevút pénte­ken Szabadszálláson. Az idei, szám szerint XIV. Szabadszállás Helyőrségi Honvéd Találkozón vehette át a városban működött MH Alföldi Kiképző Központ csapatzászlajának másolatát a Honvéd Nyugdíjas Klub, melyet a helyi önkormányzat készíttetett el számukra.

Gulyás Sándor

A város zászlószalagját dr. Báldy Zoltán polgármester kötötte fel

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A zászló eredetijét az MH Alföldi Kiképző Központ felszámolása után a Honvéd Nyugdíjas Klub emlékszobájában, később a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményben őrizték. A katonai relikvia a tavalyi évben került a HM Hadtörténeti ­Intézet és Múzeumba. A csapatzászló másolata az önkormányzat anyagi támogatásával, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hozzájárulásával készült el.

– A csapatzászló a hazához, a nemzethez, az eskühöz és a csapathoz való kitartó hűség, valamint a bátorság, a katonai becsület és a bajtársiasság jelképe, az adott katonai szervezetet önmagában is megtestesítő szimbólum. Az önkormányzat anyagi áldozatának köszönhetően ismét rendelkezik csapatzászlóval a Honvéd Nyugdíjas Klub. A kiképzőközpont csapatzászlajának másolata mostantól fogva a helyőrségben valaha állomásozott összes katonai alakulatot képviseli – mondta el köszöntőjében Farkas Zoltán nyugállományú mérnök alezredes, a klub elnöke.

A zászlóátadást megelőzően Horváth Balázs nyugállományú ezredes, a Honvéd Nyugdíjas Klub hagyományőrző csoportjának vezetője a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulójára emlékezett, bemutatva a magyar katonaság megszületésének körülményeit, történetének fontosabb szakaszait.

Dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás polgármestere, a katonai hagyományok megőrzésének fontosságáról beszélt. Elmondta, bár Szabadszálláson megszűnt a honvédség, azonban az itt szolgáló katonák szakmaiságukkal, elhivatottságuknak köszönhetően beírták a nevüket a történelembe. A katonai hagyományok méltó őrzői a nyugdíjas katonák, akik rendezvényeikkel és a helyőrségi gyűjtemény létrehozásával öregbítik a település hírnevét.

Baráth István dandártábornok, a Magyar Honvédség Logisztikai Központ parancsnoka a Zrínyi 2026 Honvédelmi és haderőfejlesztési program legfontosabb célját és állomásait ismertette meg a hallgatósággal. A program célja az átfogó haderőfejlesztési koncepció megvalósítása, melynek eredményekét a magyar honvédség Közép-Európa meghatározó hadseregévé kell, hogy váljon. A honvédelmet és a haderőfejlesztést három szakaszban valósítják meg. Elkezdődött a lövészképességek fejlesztése, a katonai harcászati eszközök, felszerelések beszerzése, elindult a digitális katonaprogram, illetve a kézifegyvergyártás. A fejlesztéseket az állam finanszírozza, az erre szánt összeg 2020-ra eléri a GDP két százalékát.

A város zászlószalagját dr. Báldy Zoltán polgármester kötötte fel
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

A köszöntőket, majd az ünnepi műsort követően a bajtársi találkozó résztvevői megkoszorúzták a Bercsényi úti temetőben lévő kopjafákat, elhelyezték a kegyelet virágait a Mátyás király téri emlékparkban, majd megtekintették a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményt. A találkozó ünnepi ebéddel, majd baráti beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában