akasztó

2018.07.14. 11:30

Akasztón bőven akad víz a horgászok számára

Húsz gyermek tanulja a horgászás alapfogásait ezekben a napokban az akasztói horgásztáborban. Ennek szervezője az idén ötvenéves Akasztói Sporthorgász Egyesület, amely a megye 67 egyesülete közül az ötödik legnagyobb létszámú.

Barta Zsolt

Hrk János oktatja a horgászat alapjaira a délelőtti pecázás után a tábor lakókat.

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

A legutóbbi éves beszámoló szerint a szervezet 639 felnőttet és 19 gyermeket jegyez. A helyi pecások nagyon sok versenyen indulnak, és a versenyzőik jól szerepelnek.

Ahhoz, hogy a hírnevüket öregbíthessék a sportemberek, utánpótlás-nevelésre van szükség. Erre szolgál a jelenlegi programsorozat is, ahol Hrk Jásnos, Darin Sándor és Orbán Gábor táborvezető oktatja a gyerekeket az ottalvós táborban.

Akasztó a sziki puszták mellett fekszik, ugyanakkor a Dunavölgyi-főcsatorna és a Kiskunsági-főcsatorna a falu alatt folyik össze, amely jó lehetőséget nyújt a horgászoknak. Ráadásul egy korábbi bányászgödröt tóvá szélesítettek a település határában, amelyet hallal telepítettek tele a helyi pecások. Akinek mindez kevés lenne, az a falutól néhány kilométerre lévő Akasztói Horgászparkban próbálhatja ki a tudását.

Suhajda Antal egyesületi elnök idei beszámolója szerint tavaly 10 ezer 137 kilónyi halat fogtak ki a felnőttek és a gyerekek a fogási naplók alapján.

Az akasztói vizekben pontyra, csukára, süllőre, harcsára, törpeharcsára, amurra, keszegre és egyéb halfajtákra lehet számítani, ha valaki bedobja a partról a horgot a vízbe. A halakat nyolc önkéntes halőr vigyázza, nem ok nélkül. Az itt élő állomány igen gazdag. Tavaly 5600 pontyot, 2000 darab csukát, 6000 süllőt és 1500 egyéb uszonyost telepítettek az akasztói vizekbe. Az egyesület 4,3 millió forintot költött a halállomány bővítésére.

Hrk János oktatja a horgászat alapjaira a délelőtti pecázás után a tábor lakókat.
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában