kalocsa

2018.07.24. 19:21

A védett területeket érdemes kikerülni a fejlesztéseknél

Most derüljön ki, hogy mit kell fejleszteni Bács-Kiskun megyében 2020 után – vallja a szakértő.

Gábor János

Ongjerth Richárd, a DRO Studio Bt. terület- és településrendezési vezető tervezője tartott előadást

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szervezésében jutott el Kalocsára, mint járási székhelyre a Bács-Kiskun Megye Településrendezési Terve kapcsán a Járási Jövőműhely Fórum, amely lényegében már része a 2020 utáni uniós költségvetési ciklusra való felkészülésnek. A múlt héten, a városháza dísztermébe meghívott polgármesterek, vállalkozók, civil szervezetek, településrendezésben dolgozó szakemberek feleltek is a moderátornak: kifaggatta őket például régiójuk gyengeségeiről.

– 2020-2021-ben már új uniós ciklust kezdünk – emlékeztetett a nekünk adott interjúban Ongjerth Richárd, a fórum előadója. A DRO Studio Bt. terület- és településrendezési vezető tervezője jelezte: már csak az egyre szűkösebb határidők miatt is előre kell látniuk a települések elképzeléseit, miközben hosszú távra terveznek.

– Úgy 2030–35-ig, tehát mintegy 15 évet magunk előtt tolva szoktunk előre gondolkodni, annak ellenére is, hogy a törvényben az van, ötévente kell a területfejlesztési dokumentációkat megismételni. Gondoljunk csak bele: például egy autópálya-szakasz megépítése többéves folyamat, de ugyanúgy hosszú ideig tart egy kultúrház létesítésének előkészítése is – szemléltette.

A tervező szerint nagyobb térségben gondolkodva sokkal hamarabb lehet eredményt elérni, ami kiemelten fontos a beruházásösztönzés szempontjából, ő pedig ezt a kommunikációt segíti a fórummal. Mint mondta, a központilag irányított beruházások sohasem „egy konkrét falut szoktak megcélozni, 600 km-es távolságból, hanem mindig egy térséget néznek ki maguknak”. A nagy számban megjelent régióbeli polgármesterek tehát pontos képet egyelőre nem kaphattak arról, hogy náluk speciel mi történik öt év múlva, de arra már most hatással lehettek, hogy milyen fejlesztést lesz érdemes a közelükbe telepíteni.

Ongjerth Richárd szerint az úgynevezett Jövőműhely fórumok elsődleges feladata, hogy közvetítse a települések felé az Országos Területrendezési Terv elhatározásait. Kifejtette: a megye szempontjából azt érdemes megnézni, hogy az elképzelések (mind megyei, mind pedig települési szinten) „hogyan tehetők rá a térképre”. Ezalatt pedig azt kell érteni, hogy a megszövegezett fejlesztési elképzeléseket térben hogyan kell elképzelni: hol fut majd egy beharangozott közút építése, vagy ezzel párhuzamosan: hol vannak olyan védett területek, amelyeket mindenképpen ki kellene kerülnie.

Ongjerth Richárd, a DRO Studio Bt. terület- és településrendezési vezető tervezője tartott előadást
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

Fontos a beruházások ösztönzése

A legfontosabb teendők között Ongjerth Richárd a beruházás­ösztönzést emelte ki: erre vonatkozóan már az előadáson alaposan felmérte, hogy a megjelent község- és városvezetők szerint milyen erősségekkel, illetve gyengeségekkel rendelkezik a megye, vagyis milyen potenciállal bír és mi az, ami feltétlenül fejlesztésre szorul. Felhívta rá a figyelmet: a Magyarországon napjainkban zajló közberuházásoknak mintegy 80–90 százaléka uniós forrásból történik, és ez baj, mert ezek a források előbb-utóbb el fognak fogyni, tehát meg kell tanulnunk, hogy hogyan termeljük meg ezeket a forrásokat – úgy tűnik, most elkezdtük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában