fülöpháza

2018.07.01. 07:00

A szárazság ellen is igyekeznek védekezni Fülöpházán

Májustól üzemel az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer. Ilyen berendezés védi a fülöpházi földeket, a szárazság elleni védekezést pedig rövidesen az aszálymonitoring-rendszer segíti.

Gulyás Sándor

A jégkármérséklő rendszer biztonságot jelent a gazdálkodók számára

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A jégkármérséklő rendszer mintegy ezer, talajon elhelyezett generátorból áll, amely az egész ország területét képes megvédeni a nagyobb jégesőktől. A jégkármérséklő talajgenerátorok húsz százaléka automata. A berendezések az Országos Meteorológiai Szolgálattól érkező jelzés alapján, emberi közreműködés nélkül juttatják fel 2-3000 méter magasra a jeget elaprózó vagy akár teljesen megsemmisítő ezüst-­jodidot. A nem automata berendezéseket megfelelő képesítéssel rendelkező helyi gazdálkodók kezelik.

– Tavaly a viharok óriási károkat okoztak országszerte a mezőgazdasági területekben és a vagyontárgyakban egyaránt. Fülöpházát ez idáig elkerülték a természeti csapások, az új rendszer üzembeállításával pedig remélhetőleg a jégkár veszélye jelentősen lecsökken, ami nagyobb biztonságot jelent a településen élő gazdálkodók számára is. Fülöpházán ugyanis a mezőgazdaság a lakosság legfőbb megélhetési forrása. A jég akár az egész évi nyereséget elviheti, bizonytalanná téve így a gazdálkodók sorsát. Az eddigi tapasztalok biztatóak, mivel a nyár eleji viharok hozta jég a határba telepített jégkármérséklő generátornak köszönhetően elaprózódott és borsószem, vagy annál kisebb nagyságban hullott le, illetve eső formájában ért földet – mondta el érdeklődésünkre Nagyné Balogh Csilla, Fülöpháza polgármestere.

Az országos hálózat kiépítésének 1,8 milliárd forintos költségét a vidékfejlesztési pályázaton keresztül finanszírozták. A rendszer működtetési költsége évente mintegy 1,5 milliárd forintot tesz majd ki, amit a gazdák kárenyhítési befizetéseiből fedeznek, a fennmaradó költségeket a kormányzati költségvetésből fizetik ki. Az előzetes számítások szerint a négy-, négy és fél százalékos kárarány a rendszernek köszönhetően egy százalék alá csökkenhet.

– Tervben van az aszálymonitoring-rendszer kiépítése is településünkön, amely a szárazság elleni védekezésben jelent majd előrelépést a mezőgazdaságból élők számára. Az országban ez idáig huszonkét állomást telepített az Országos Vízügyi Főigazgatóság a vízhiányos alföldi területekre. Idén és a jövő évben a számuk a tervek szerint eléri a száznegyvenet. A berendezés olyan adatokat fog majd a gazdálkodók rendelkezésére bocsátani, ami nagyban elősegíti munkájukat. Az információhoz a termelők online férnek majd hozzá – emelte ki a polgármester.

A jégkármérséklő rendszer biztonságot jelent a gazdálkodók számára
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

Időben kell be- és kikapcsolni a rendszert

A talajgenerátoros rendszer a vihar előtti meleg levegő felfelé áramlását használja ki az ezüst-jodid felső légkörbe juttatásához. A berendezéseket tehát a megfelelő időben kell be- és kikapcsolni, mivel az ezüst-jodid elég drága anyag, literje körülbelül 1500 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában