csólyospálos

2018.07.30. 11:58

A jó birka saját levében fő meg

Tizennyolc birka bánta, hogy belőlük lett a főfogás a tizenhatodik alkalommal megrendezett csólyospálosi birkapörköltfőző fesztiválon.

Tapodi Kálmán

Koncertekkel indult volna a háromnapos falu­ünnep, de az időjárás átírta a forgatókönyvet. A nyitónapon a kecskeméti Novum Kamarazenekar fellépését nem zavarta az eső a templomban, de a rocksátorba tervezett Rudán Joe Band-­koncert elmaradt a sok csapadék miatt.

Szombaton azonban megkegyelmeztek az égiek, így ezúttal is sportosan indult a nap. A focipálya mellett a húsfőzők is alágyújtottak a bográcsoknak, így a Csólyos-Pálos focimeccset kellemes illatok fűszerezték a kánikulában.

A bográcsmesterek elmondták, hogy a csólyospálosi birkapörköltnek nincsenek különösebb titkai, de amikor felteszik főni a húst, nem adnak hozzá vizet.

– A jó birkahús az megfő a saját maga engedte levében, de van, amelyik később kívánja vizet – magyarázta Bangó Pál, aki már régóta öregbíti a helyi húsfőzők hírnevét. A gondosan faggyúzott, összedarabolt hús és a vöröshagyma réteges elhelyezése után a főzők általában csak hagyományos fűszereket: sót, borsot, köménymagot, csípős és csemege paprikakrémet és törött paprikát használnak az ízesítéshez. Zsírt csak a bogrács kikenésére használnak. A bogrács alján lévő csontos részeket akkor szedik ki, amikor már majdnem teljesen elkészült a pörkölt, amit ekkor átfordítanak.

A főzőversenyen csak helybeli húsfőzők indulhatnak. A zsűri úgy ítélte meg, hogy ebben az évben Soós Ferenc birkapörköltje lett a legfinomabb. A győztes sokadszorra mérettette meg magát, diadalmaskodnia most sikerült másodszor.

A pogácsasütő és süteménykészítő verseny győztesei: Halász Gabriella, illetve Dudásné Csikós Andrea lett.

A szombati napon még számtalan bemutatót – például veterán és amerikai autókat – láthattak az érdeklődők, akik szemügyre vehették a helyi önkéntes tűzoltók új járművét, amit Svájcból kaptak aján­dékba.

A nap kiemelkedő eseménye volt a Csólyospálos Községért kitüntető cím átadása, amelyet a képviselő-testület döntése alapján idén Szögi István és Szögi Istvánné vehetett át.

– Egy olyan házaspárt díjaztunk, akik rengeteg alkalommal segítettek önzetlenül a településnek. Felajánlásuk révén készült el például a térkő a sportpálya öltözőépületénél, de hosszasan lehetne sorolni mindazt, amit a közösségért tettek. Szögi István 1975 óta egyéni vállalkozó és nevéhez fűződik a Csólyos-Univerzál ekecsalád kifejlesztése. István elnöke a sportegyesületünknek, Magdika pedig komoly szerepet vállat a Csólyospálos ízei címet viselő szakácskönyv elkészítésében, ami bekerült a helyi értéktárba – mondta el a díjazottakról Á. Fúrús János polgármester.

Csólyos elpáholta Pálost

A két falurész focicsapatai huszonharmadik alkalommal csaptak össze a Csólyospálos Nagydíjért. A szombati derbi után a csólyosi oldalon lakók örülhettek, hiszen az őket képviselő labdarúgók 6–2-re győztek. Répás Norbert (2), Szögi Zoltán (2), Telek Máté és Tóth Dominik góljaira csak Varga Bálint és Kullai Tamás válaszolt. Összesítésben így most 12–11 a meccsek állása Pálos javára. A találkozó legjobb játékosa, Répás Norbert egy különdíjat is átvehetett, amit Varga Ferenc ajánlott fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában