dunavecse

2018.07.01. 12:49

A híd alatt mulattak a dunavecseiek

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg hagyományos gasztronómiai és kulturális programját Dunavecse önkormányzata. A hídi-vásárt és fesztivált idén június 30-án tartották meg a szokott helyszínen, a Pentele-híd lábánál.

Gulyás Sándor

Az első gasztronómiai és kulturális fesztivált a Dunántúlt, az Alfölddel összekötő Pentele híd átadásakor tartották meg, ami olyan jól sikerült, hogy hagyomány lett belőle.

– Az idei program első felében a kulináris élvezetek kerültek középpontba. A főzőversenyre tizennégy csapat nevezett. A profi és amatőr szakácsok két kategóriában versengtek egymással. A séfek bográcsos, illetve csülkös ételeket készítettek, az utóbbihoz az önkormányzat biztosította a legfőbb alapanyagot – mondta el érdeklődésünkre Szalma Eszter szervező.

A szakácsokat a feltámadó erős szél és a tűző nap sem befolyásolta abban, hogy remekeljenek. A legtöbben ragaszkodtak a megszokott ízekhez és alapanyagokhoz, ám a kísérletezőbb kedvűek meglepő újdonságokkal, ételkülönlegességekkel rukkoltak elő. A Róka Társaság csapata csülkös „rókagulyást” készített.

– Az ételnek a csülök a meghatározója, aminek egy hagymás, babéros, köményes, sonkás alappal ágyaztunk meg. Az alapanyag nagy része helyi termelőktől származik, ám a rókagomba több száz kilométert utazott Erdélyből, hogy bele kerülhessen a lábasba. Az étel stílszerűen egy hagyományos sparhelten készült – tudtuk meg a csapat tagjaitól.

Az ételeket Koch Mihály, a polgárőrség vezetője, Vörös Sándor polgármester és Bugyi Tamás bírálta el. A zsűri döntése alapján a bográcsos ételek kategóriában a Pécsi önkormányzat csapata bizonyult a legjobbnak. A vecsei csülkös ételek versenyét a Róka Társaság nyerte.

Az eredményhirdetést követően az önfeledt szórakozás kapta a főszerepet, a műsorban fellépett Péli Petra és tánckara, az Animal Cannibals, Polgár Peti, a Jókers Zenekar. A sort Szikora Róbert és az R-Go koncertje zárta. A program ideje alatt kirakodó vásár, ingyenes légvár, vérnyomás, vércukor mérés várta az érdeklődőket és a kikapcsolódni vágyókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában