Szank

2018.06.25. 11:30

Varga Virág lett idén a meggykirálynő

Öt mázsa meggyet töltöttek a rétesekbe és több ezer mézeskalács-szívből díszítettek szeretetfát Szankon, a X. Méz- és Meggyfesztiválon.

Tapodi Kálmán

A zordabb idő ellenére is több ezren döntöttek úgy, hogy ellátogatnak a hétvégén Szankra, a jubileumi méz- és meggyfesztiválra. A hagyományoknak megfelelően az első nap a bulizóké volt. A fiatalok egészen hajnalig vigadhattak a bányászparkban, ahol élő koncertet adott Majka és Curtis.

A fesztivál hivatalos megnyitóját szombaton kora délután tartották, melyen a házigazda település polgármestere, Patkós Zsolt hangsúlyozta: a méz- és meggyfesztivál nem csak a helyi értékeket vonultatja fel, hanem maga a rendezvény is a megyei értéktár része lett, amire büszkék lehetnek a szankiak.

Az olajbányászatáról elhíresült település mostantól arra is büszke lehet, hogy ott állították fel azt a szeretetfát, melyet több mint négyezer mézeskalácsszívvel díszítettek. A megye összes településéről kértek süteményeket és sok helyről küldtek is szeretetajándékokat. A fára bárki elhelyezhetett szíveket. Kiskunmajsa „sünös szívét” Ábrahám-Fúrús András polgármester személyesen vitte Szankra, a bugaciak „puszta ötössel” díszített szívét pedig Juhász Marcsi és Borics Kriszti helyezték a fára.

A szeretetfa első díszét, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat mézeskalácsát, Rideg László akasztotta a helyére. A megyei önkormányzat elnöke a megnyitón mondott köszöntőjében kiemelte: Bács-Kiskun nem csak területileg a legnagyobb megye, de az összefogásban is a legnagyobbak közé tartozik. – Ennek jelképe az a szeretetfa, amelyre a megyei települések elhozták a szíveiket – mondta Rideg László.

A szankiak úgy tervezték, hogy kétezer szívecske kerül a fára, de az összesítésekből kiderül, hogy több mint duplája lett a szívek száma a tervezettnél.

A mézes-meggyes süteményeknek a jubileumi fesztiválon is kiemelt szerep jutott, hiszen ezúttal meghirdették a háziasszonyok számára a süteménykészítő versenyt. Az idei Aranytepsi-díjat Serfőző Edina nyerte Kinder tejszelet Lara-módra elnevezésű ínyencségével. A második lett Heródek Klára, a harmadik Törőcsik Vilmosné.

A helyi óvoda munkatársai és a szülői munkaközösség tagjai ipari méretekben gyártották a meggyes réteseket. A réteskészítők oszlopos tagja, Varga Ferencné óvodavezető – a település alpolgármestere – elmondta: öt mázsa meggyet használtak fel a rétesek megtöltéséhez. A rétesgyár előtti kígyózó sor pedig arról árulkodott, hogy igencsak volt kereslet a rétesre.

Jótékonyságból is jelesre vizsgáztak a vendégek, hiszen a rendezvényen vicces feliratú pólókat – „Szank Francisco”, „Szank You”, vagy éppen „Védd a méhet, egyél mézet!” – is lehetett vásárolni, melyek árából, darabonként ezer forintot ajánlottak fel a szanki Bárkányi családnak, akiknek nemrégiben égett ki a családi házuk. A színes pólók szépen fogytak, szombat estéig több mint kétszázat vásároltak belőlük.

A szanki fesztivál erősember-versenyének győztese idén Meleg Antal lett, aki ezzel a mézkirály címet is kiérdemelte. A meggykirálynői koronáért tizenhat szépség indult. A zsűri és a közönség szavazatai alapján is a 18 éves, kunszentmiklósi Varga Virág nyerte a szépségversenyt. Az udvarhölgyei: Borúzs Eszter (Szeged) és Polgárdi Léna Anna (Encs) lettek. A „Szank háziasszonya” címet a szanki Kovács Rita viselheti egy éven keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában