Soltvadkert

2018.06.23. 14:55

Vadkerten már pénteken megtartották a Múzeumok Éjszakáját

A rendezők úgy vélték azért jobb egy nappal előrébb hozni a programot, mert a vadkertiek szombaton Budapestre, Kecskemétre vagy Szegedre utaznak, hogy ott járják be a kiállítótermeket.

Barta Zsolt

Iványi Zoltán mester mutatja a gyerekeknek a szabó mesterség fogásait egy nagyon régi varrógépen

Fotó: Barta Zsolt

A Nagy Pál István Helytörténeti Gyűjteményben Iványi Zoltán mester szabó mutatta be a hivatása fogásait, majd kis előadásban beszélt a szakma szépségeiről. Száz éve minden magára adó polgárnak saját szabója volt, aki az igények alapján készítette az öltönyt, nadrágot. Ma már egyre kevesebben választják ezt a hivatást, a fiatalok inkább a sorozatban gyártott ruhákat veszik és a youtube bloggerek által diktált divatot követik. Sok esetben nem az a lényeg, hogyan is áll a ruha az illetőn, hanem az, milyen márka jelzés található a pólón, ingen.

Mint mondta, nem egyszer előfordult, hogy egy fiatal, aki kiad 40-50- ezer forintot is egy márkás farmarért arra kéri, hogy vágjon bele néhány, a kopottságot jelképező lyukat. Ez ugyan furcsa megbízás szokott lenni, de elvállalja, ha a megrendelő így kívánja. A mester 28 éve költözött Soltvadkertre Kiskunfélegyházáról. Úgy vette észre, hogy a helyi polgárok igényesebbek mint más települések megrendelői. Lánya Iványi Melinda divattervező, viszi tovább az édesapja hivatását. Iványi Zoltán után Légrády Andor helytörténész tartott előadást, a város történelméből.

Iványi Zoltán mester mutatja a gyerekeknek a szabó mesterség fogásait egy nagyon régi varrógépen
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában