kelebia

2018.06.01. 20:00

Újra kell építeni a nemzet egységét

A nemzeti összetartozás napja alkalmából tartottak megemlékezést pénteken Kelebián, a falu központjában álló trianoni szoborcsoportnál.

Pozsgai Ákos

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

– Régi történelmi hiányt pótolt a magyar kormány azzal, hogy törvénybe iktatta, hogy emlékezzünk arra az eseményre, amelynek során Magyarországot kétharmad résszel megcsonkították és maradt az egyharmadnyi anyaállam. Fontos azonban tudni, hogy nem ez a nemzet, a nemzet azon a plusz kétharmados területen is él, akikkel nagyon szoros barátságot, szövetséget kell alkotnunk – hangoztatta Maczkó József, Kelebia polgármestere a falu nemzeti összetartozás napi ünnepségén.

Kelebia központjában 2015. július 7-e óta áll egy a közadakozásból épült szoborcsoport, amit egy székely kapu, egy kettős kereszt és egy turulmadár alkot. – A 98 évvel ezelőtti nemzeti tragédiára és a nemzeti összetartozásra emlékeztet és arra is, hogy az összefogás, képes az egekbe emelni egy-egy emberi gondolatot, akaratot és cselekedetet – mondta a megemlékezésen a település vezetője.

Rámutatott: fontos, hogy a nemzet egységben maradjon, hogy a trianoni határok, ha fizikailag nem is, de felbomoljanak és ehhez az együttműködést kell építeni a környező országokkal, a nemzet többi ott élő tagjaival. Ezt teszi a kelebiai önkormányzat is, hiszen a települést szervesen érintette a trianoni békediktátum, Szabadkáról szakították le, és gyakorlatilag megszűnt a szerves egység az anyavárossal az új rendszerben – emlékeztetett a polgármester. – Mi arra törekszünk, hogy ezt a szerves egységet újra létrehozzuk, arra törekszünk a rendezvényeinkkel, a testvér települési kapcsolatainkkal, hogy apró sejtek formájában újra építsük ezt a nemzetet – mondta Maczkó József.

A megemlékezésen Wass Albert: Üzenet haza című versét Kozla Noémi szavalta el, majd az Erdély, Felvidék, Délvidék, a Kárpátok, az Őrvidék és Kelebia földjét is őrző trianoni emlékmű talapzatánál – amely ma már bekerült a település értéktárába is – koszorúkat és virágokat helyeztek el a megemlékezés résztvevői. A helyi Farkas László Általános Iskola tanulói ünnepi műsort adtak az Agrárkereskedelmi Központ rendezvénytermében, ahol kihirdették a Nemzetközi Rajzpályázat és a Terülj, terülj asztalkám plakátkészítő pályázat nyerteseit.

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920. június 4-én, kötött trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója és emléknapja, amelyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában