kecskemét

2018.06.09. 19:18

Négy gólyafióka kapott gyűrűt

Nagy becsben tartják a környékbeliek Kecskemét egyetlen lakott területen lévő gólyafészkét, van, aki rendszeresen jegyzeteli, mikor mi történt a szárnyasokkal. A tavasszal született négy fiókát szombaton meggyűrűzték.

Hraskó István

A megyeszékhely lakott területén belül tudomásunk szerint egyetlen lakott gólyafészek van, mégpedig a Kőrösihegyben, a Márai Sándor utcában. Szabó Barnától, a Hunyadivárosi Madárbarát Program vezetőjétől megtudtuk: a madarak még 2010-ben kezdték el építeni lakóhelyüket a villanypózna tetejére, ám az ágak egy idő után erőteljesen nyomták a vezetékeket, úgyhogy szükségessé vált egy fészektartó állvány felszerelése (egy befejezett gólyafészek akár 200 kilós is lehet). A szárnyasok szerencsére fentebb költöztetésük után is visszatértek otthonukba, és azóta is minden tavasszal jönnek. A mostani családról a megfigyelések alapján annyi ismert, hogy az egyik szülő három éve telepedett meg Kecskeméten (a gólyáknál a két nem képviselői igen hasonlóak, így nem tudni, hímről vagy nőstényről van szó), őt 2010-ben gyűrűzték meg a Tápióságban. Az is lehet, hogy az évek során új anya vagy apa érkezett a fészekbe. A közelben lakó Magyar Dezső nagyon számon tartja a gólyákat, távcsővel is rendszeresen figyeli őket, a fontosabb eseményeket pedig vezeti egy naplóban.

– Átlagosan három fióka szokott kikelni, két alkalommal négy kisgólya volt, egyetlenegyszer pedig öt. Közülük az egyik kiesett a fészekből, bevittük a Vadaskertbe, de ott szerencsére felépült, és a Hortobágyon szabadon engedték. Egy évben nem születtek fiókák, mert túl későn állt össze a pár – meséli a kecskeméti gólyák krónikása. Azt is feljegyezte, hogy idén az egyik szülő március 12-én jött haza, a másik pedig öt nappal később, de addigra a párja elkezdte helyrehozni, megerősíteni a fészket. Amelyet időnként kisebb-nagyobb harcok árán védenek meg a fiatalabb gólyáktól.

Dr. Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője is több érdekességet megosztott a gyűrűzésre összegyűlt tucatnyi lakóval (vélhetően csak az eső miatt voltak ilyen kevesen). Mint mondta, a legtöbb fiatal gólya gyakran négy-ötéves koráig – míg nem válik ivaréretté – a Szaharától délre lévő területen marad. A hazatérő kisebbséget, a fiatal, még pár nélküli egyedeket szokták kajtár gólyáknak nevezni, ők akár ötven fős csapatokban is repülnek, és „az öregeknél” később, csak május végén-június elején érik el Magyarországot. Általában ők még nem párzanak, de már elkezdik gyakorolni az építkezést, lerakják egy későbbi fészek alapjait.

Pigniczki Csaba egy kosaras daru segítségével hozta le a négy, félelmében mozdulatlanná dermedt fiókát, akik akkor sem moccantak, mikor az őrkerület-vezető egy-egy fém és műanyag gyűrűt erősített a lábukra. Közben elkezdett ömleni az eső, így gyorsan véget ért a közönségnek szánt bemutató: miután a gyerekek gyorsan megsimogatták a kisgólyákat, Pigniczki Csaba már vitte is őket vissza.

Mozdulatlanná dermedtek a fiókák a gyűrűzés alatt Forrás: baon.hu Fotós: Bús Csaba

Kevés család mondhatja el magáról, hogy a házuk mellett gólyacsalád lakik, nos, Kecskeméten Fekete Jenőék igen. A házaspár két kisgyermekének reggelente az első kérdései közé tartozik: hogy vannak a gólyák?

– Tavasszal mindig nagy izgalommal várjuk az érkezésüket. Nem félnek tőlünk. Tavaly az egyik kisgólya az udvarunkban landolt, jó negyedóráig tartott, míg ki bírt jutni. Mindig nagyon aggódunk, amikor a fiókák repülni tanulnak, nehogy bajuk essen, kívülről olyan bizonytalannak tűnnek – mondta az édesanya, Fekete-Varga Eszter. Férje, Fekete Jenő pedig hozzáteszi: a kicsik születése után az apának már nem is marad hely a fészekben, a szomszédos villanypóznán szokott üldögélni.

– Ha meg egy távolabbi póznán tölti az éjszakát, akkor valószínűleg összeveszett a párjával. Vagy velünk akar tévézni – tette hozzá mosolyogva.

Szeretnék az egész világnak megmutatni a fészket

2013-tól egy, a Gemenci erdőben fészkelő fekete gólya pár életébe pillanthatnak be az érdeklődők egy webkamera segítségével. Pászti András, a Hunyadiváros, Kőrösihegy és Szolnoki hegy önkormányzati képviselője elmondta: ők is hasonlót terveznének, egyelőre keresik a megvalósításhoz a nagylelkű szponzorokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában