kelebia

2018.06.07. 10:57

Megújult a kelebiai orvosi rendelő

A kacsa- és spárga nap keretében átadták a falu felújított orvosi rendelőjét a napokban. A beruházáshoz 22 millió forint kormányzati forrást kapott a település, 4 milliót saját forrásból finanszíroztak.

Pozsgai Ákos

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

– Kis lépés az országnak, de nagy lépés a kelebiaiaknak – ezekkel a szavakkal köszöntötte az orvosi rendelő átadási ünnepségének résztvevőit Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője, aki úgy vélte, hogy a fővárosban, vagy egy nagyobb városban különösebben nem nagy hír egy rendelő felújítása, de Kelebián minden fejlesztés fontos.

– Az elmúlt időszakban pedig a fejlesztésekből nem volt hiány – mutatott rá, példaként említve a tavaly elkészült és átadott új sportcsarnokot, amelyhez 600 millió forint pályázati forrást nyert a falu. A fejlesztések sora pedig nem állt meg, hiszen további nagyra törő tervei vannak az önkormányzatnak a sportkomplexum és környezete bővítéséhez, ahol egy szabadidő és rekreációs központot szeretnének kialakítani. A tervek szerint, a későbbiek során oda a hazai vendégek mellett, a Vajdaságból is várnak majd pihenni és kikapcsolódni vágyókat. Bányai Gábor úgy vélekedett: Kelebia kiváló példa arra, hogy miként lehet tudatosan lépésről lépésre fejleszteni egy települést.

Maczkó József kelebiai polgármester elmondta, hogy korábban ott működött az orvosi ügyelet, viszont annyira leromlott volt az épület belső és külső környezete, hogy teljesen fel kellett újítani. A felújítás során kicserélték a vízhálózatot, új villanyhálózatot építettek ki, a régi csöveket és a radiátorokat is leszerelték és új, korszerű fűtésrendszert alakítottak ki. Újakra cserélték az összes ablakot és ajtót is, valamint a falakat is új csempeborítást kaptak és új járólapokat raktak le.

A teljes felújítást az is motiválta, emelte ki a falu vezetője, hogy szándéka volt az önkormányzatnak a védőnői szolgálat számára is két megfelelő helyiséget biztosítani, ahol egymástól elkülönítve tudják fogadni az ügyfeleket. A régi védőnői iroda épületét pedig egy mini bölcsődének fogják átalakítani, ahova az eddigi igénybejelentések szerint, hét gyermek fog járni. A mini bölcsőde kialakítására szintén pályázati forrásból, 10 millió forintot nyert a település, augusztus végére várható az átalakítás befejezése.

Az épületet teljesen felújították az elnyert kormányzati támogatás segítségével
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A megújult orvosi rendelő mellett a hétvégén átadták a sportcsarnokhoz vezető új szilárd burkolatú műutat is, ami 30 millió forintba került, és a sportkomplexum utolsó beruházási üteme volt. Hamarosan pedig közvilágítás is épül az út mellé.

Igazságtalanul sokba kerül az orvosi ügyelet

Kelebián és Tompán a két önkormányzat közös társulása látja a háziorvosi ügyeleti szolgáltatást. Erre azért volt szükség, mert Kiskunhalas már nem tudta befogadni a két település ilyen irányú igényét, hiszen a legtávolabbi kelebiai tanya és Halas között 45 kilométer távolság van, ez az ügyeletes orvos kiérkezését, főleg földes úton, sárban, homokban rendkívül hosszú időre növelte volna, ami nem szolgálná az emberek érdekét. Addig, amíg egy Kiskunhalashoz közel fekvő település egy millió forint körüli összeget költ az ügyeleti ellátásra, addig Kelebia 8 millió, Tompa pedig ennél is többet, évi 24 millió forintot. Maczkó József polgármester szerint ez a rendszer így nem igazságos, ezért a település vezetője tárgyalást kezdeményezett a körzet országgyűlési képviselőjével, hogy az országgyűlés vizsgálja meg a kérdést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában