Soltvadkert

2018.06.14. 13:40

Még nem működik a jégelhárító rendszer

A hegyközség négy saját jégelhárító talajgenerátora közül a múlt péntek hajnali viharban csak egy volt bekapcsolva.

Barta Zsolt

Nem működnek az agrárkamara jégelhárító berendezései Soltvadkert környékén. Ennek is köszönhető az, hogy a múlt héten a csábori részen több száz hektáron jégverés érte a szőlőket. Frittmann János, a soltvadkerti hegyközség elnöke elmondta, bár a rendszernek a múlt hónap elejétől elvileg védenie kellene a gazdák ültetvényeit, eddig nem sikerült munkába fogni a berendezéseket.

A hegyközség is rendelkezik négy saját jégelhárító talajgenerátorral, ugyanakkor a múlt péntek hajnali viharban azok közül csak egy volt bekapcsolva. Az elnök elmondta, hogy a szolgáltatótól nem kapták meg a hajnali viharra vonatkozó jelzést, ezért nem kapcsolták be az üzemeltetők a másik három generátort. A negyedik azért működött, mert a felügyelője nyitva hagyta éjszakára.

Frittmann János szerint még jó, hogy a hegyközség nem szereltette le az évekkel korábban beszerzett gépeket az agrárkamarai rendszer kiépítése után, mert a sorozatos viharokkal együtt járó jégverések mára akár letarolhatták volna a város körüli háromezer hektárnyi szőlőt és a szintén nagy területen termesztett gyümölcsösöket. Hangsúlyozta, hogy a négy gépük éves költsége hatmillió forint. Ebből az összegből védik a város ingatlanait is, de az önkormányzat csak 250 ezer forinttal támogatja a jégverés elleni védelmet.

Kérdésünkre elmondta: Vadkerten 80 milliméternyi csapadék zúdult le egy hét alatt, Csáborban viszont 130 milliméter, azaz jóval több, mint amennyi kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában