2018.06.29. 13:35
Lecsófőzésben jeleskedtek a nyugdíjasok Solton
A Kissolti Nyugdíjas Egyesület tagjai nyolc éve rendezik meg nyaranta a lecsófőző versenyt.
A lecsókülönlegességek gyorsan elfogytak
Forrás: Petőfi Népe
Fotó: Lencsés P. Anna
Hegedűs Józsefné, az egyesület elnöke örömmel újságolta, hogy tagjaikon kívül ebben az évben vendégeket is hívtak erre a délutánra, a Hartai Nyugdíjas Klub és a solti Reménység Nyugdíjas Klub tagjait, akik saját készítésű lecsóikkal be is neveztek a versenyre.
Tizenhárom lecsó készült el a főzők jól bevált receptjei szerint. Az alapot képező hagyma-paprika-paradicsom triót mindenki kiegészítette valamivel, például füstölt szalonnával, kolbásszal, májjal, tojással, tarhonyával, gerslivel, nokedlivel. Volt, aki a lecsó édesítésére, volt, aki az erős paprika használatára esküdött.

Fotó: Lencsés P. Anna / Petőfi Népe
A zsűri elnöke, Miskolczi Gyula értékeléséből kiderült, hogy minden elbírált lecsó más és más ízvilágú volt. Bár az alapjukat a hagyma, paprika, paradicsom képezte, mégis különböző, és finom egytálételekké váltak az egyéni ízlés szerint használt ízesítő anyagok hozzáadásával. A zsűri tagjai az első helyre Lencsés Sándor csirkemájas lecsóját, másodikra a Reménység klub tojásos lecsóját és harmadikra Soponyai Györgyné tarhonyás lecsóját helyezték.
Lencsés Sándor, a nyertes lecsó készítője elmondta, hogy rendszeresen készíti a májjal ízesített lecsót, amelyhez a füstölt szalonna alapon megdinsztelt hagymára rárakja az összevágott paprikát és a paradicsomot, rak bele füstölt kolbászt is, majd meghinti pirospaprikával, végül hozzáadja az összedarabolt csirkemájat.
A klubnap résztvevői minden elkészült ételből kóstolhattak, így eldönthették, hogy egyetértenek-e a zsűri bírálatával.