Lajosmizse

2018.06.13. 07:00

Kisbuszt kaptak a beteg gyermekek

Levélben kért segítséget Kecskemét polgármesterétől a lajosmizsei Bardóczky Tibor és felesége, hogy izomsorvadásban szenvedő kis­fiaikat rendszeresen el tudják szállítani a számukra szükséges, speciális, fővárosi iskolába. Szemereyné Pataki Klaudia közbenjárására a Ford Hovány egy kilencszemélyes Ford Transittal ajándékozta meg a családot.

Koós Kata

Az édesanyának nem jelent többé problémát beteg fiainak iskolába szállítása

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Bardóczky Tibor és felesége, Anikó négy évvel ezelőtt költözött gyermekeivel Kecskemétről egy lajosmizsei kertes házba, hogy akadálymentes körülményeket biztosítson két fia számára. Levente most 14 éves, Balázs pedig 12. Mindkét fiú izomdisztrópiában, annak is a legsúlyosabb változatában, Duchenne-szindrómában szenved. Budapesten járnak speciális iskolába, ahová édesanyjuk viszi őket minden vasárnap, és ő is megy értük minden pénteken. Az iskolában mindennap átmozgatják, tornáztatják a fiúkat, hogy szinten tartsák állapotukat.

Levente és Balázs betegsége az orvostudomány állása szerint gyógyíthatatlan, édesanyjuk elmondása alapján állapotuk folyamatosan romlik. Nemrég a kisebbik fiú is elektromos kerekesszékbe kényszerült, ugyanis az izomsorvadás miatt karjával már nem bírta hajtani a manuális kerekesszéket.

A család nem rendelkezett megfelelő járművel, melybe mindkét szék belefért volna. Mivel anyagi körülményeik nem tették lehetővé a szállításhoz szükséges gépjármű beszerzését, ezért egyetlen reményükként levelet írtak Szemerey­­né Pataki Klaudiának, Kecskemét polgármesterének, melyben segítségét kérték.

Az édesanyának nem jelent többé problémát beteg fiainak iskolába szállítása
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

 

– Naponta körülbelül kétszáz levél fut be hozzám. Ahol csak tudok, próbálok segíteni. A segítség tekintetében szerencsére egy hatalmas háló vesz körül bennünket Kecskeméten, a vállalkozásokkal is nagyon jó kapcsolatot ápol az önkormányzat. Gondoltam, hátha találok közöttük egy olyan jó szándékú vállalkozót, aki tudna segíteni – mondta a polgármester asszony, majd hozzátette: nem kellett sokáig kutatnia a jótevő után, ugyanis Hovány Márton, a Ford Hovány ügyvezetője azonnal jelezte számára, hogy segít a család problémájának megoldásában.

A cég egy kilencszemélyes Ford Transittal ajándékozta meg a Bardóczky családot, sőt a gépkocsi rendszeres karbantartását és szervizelését is díjmentesen vállalta. A járműből a harmadik üléssort eltávolították, így a két elektromos szék kényelmesen elfér a kocsi hátuljában. Az autó ünnepélyes átadását kedden tartották, mely során Hovány Márton példa­értékűnek nevezte Kecskemét és Lajosmizse önkormányzatának együttműködését.

A rendezvényen Basky András, Lajosmizse polgármestere is részt vett. Megköszönte Hovány Mártonnak a nagylelkű adományt, majd 25 ezer forintos üzemanyag-vásárlási utalvánnyal ajándékozta meg a Bardóczky családot a helyi önkormányzat nevében.

A meghatódott édesanya könnyeivel küszködve hálálkodott.

– Alig tudok szóhoz jutni. Nagyon megörültünk, a fellegekben jártunk, mikor megtudtuk, hogy kaptunk egy olyan segítséget, mellyel majd tudom szállítani a fiúkat. Hatalmas segítség, nagyon szépen köszönjük – mondta el-elcsukló hangon Bardóczkyné Anikó.

Akadálymentesítik a járművet

Hovány Márton az autó átadásakor elmondta: a gép­kocsi a hónap végén emelő hátfalat is kap majd, hogy a le­hető legkönnyebben szállhassanak majd be a fiúk a járműbe. Bardóczkyné Anikó nem győzött hálálkodni, ugyanis el­árulta: bár Balázs csupán 20 kilogramm, Levente azonban majdnem 60, úgyhogy komoly kihívást jelentene számára nagy fiának autóba emelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában