új buszpályaudvar is épül

2018.06.26. 07:00

Két új kerékpárutat terveznek jövőre Halason

Legkésőbb ősszel elkezdődhet az új buszpályaudvar építése a város központjában, a régi állomás helyén, és várhatóan a jövő év első felében megépül két új kerékpárút is Kiskunhalason.

Pozsgai Ákos

Jelentős változást hoznak majd a városi közlekedésben a tervezett új kerékpárutak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

– A félmilliárd forintból megvalósuló komplex közlekedésfejlesztési intézkedések mellett az 53-as főúttal párhuzamosan húzódó, meglévő kerékpárút egy részét is felújítják, valamint elkészültek a Halast, Kunfehértót, Jánoshalmát és Mélykutat összekötő kerékpár­út tervei is, amellyel együtt alapjaiban újul meg az elkövetkezendő időszakban a város és a térség közlekedési infrastruktúrája – közölte lapunkkal Farkas Dániel alpolgármester.

Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) révén nyert 500 millió forintot, amelyből többi között megépül egy új buszpályaudvar a jelenlegi helyén, a Május 1. téren. Az új létesítmény terveit nemrégen mutatták be a város képviselő-testületének.

Az építési munkálatok várhatóan ősszel kezdődnek majd el, ezzel együtt egy ideiglenes buszállomást is kijelölnek, amely információink szerint a Semmelweis téren lesz. Az építkezés ideje alatt jelentősen felborul majd a jelenlegi közlekedési rend, ezért a város vezetése reméli, hogy akik csak tehetik, elkerülik majd a városközpontnak ezt a részét. A forgalmi rend az építkezés után is jelentősen módosul majd a jelenlegihez képest, nemcsak a buszok közelítik majd meg más irányból a tetővel fedett beállókat, hanem a mostani gyalogátkelőket is áthelyezik.

Jelentős változást hoznak majd a városi közlekedésben a tervezett új kerékpárutak is. Az egyik a Jósika utca végétől a Thury József utcán halad majd és egészen a vasútállomásig folyamatos lesz a kerékpárút. A beruházás részeként a Thury József utcát egyirányúsítják és teljesen át­építik.

– A Jókai utcán, a Kőrösi úti saroktól, a régi szeméttelep helyén lévő tó és a kövesút között is épül egy új kerékpárút, egészen az Esze Tamás-lakótelepig. A tervek elkészültek és az engedélyeztetés is folyamatban van, így a jogerőssé válást követően a közbeszerzésen nyertes kivitelező várhatóan már az ősszel megkezdheti az építési munkálatokat – sorolta a tervezett munkálatokat Farkas Dániel alpolgármester.

Jelentős változást hoznak majd a városi közlekedésben a tervezett új kerékpárutak
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Tovább építenék az 53-as főút melletti kerékpárutat is

A félmilliárdos komplex közlekedésfejlesztési intézkedéseken túlmenően az 53. számú főút mellett, az ALDI-áruháznál végződő kerékpárutat is tovább szeretnék építeni, ennek tervei is elkészültek, az engedélyeztetési eljárást azután indítják meg, ahogy az építéshez szükséges források a rendelkezésre állnak. A tervek szerint a kerékpárút a főút keleti oldalán épül meg az 53-as és 55-ös főutak körforgalmáig, mintegy 17 kilométer hosszan, ahonnan Szeged és Baja irányába már megépültek a kerékpárutak. Farkas Dániel alpolgármester beszámolt arról is, hogy a város északi részén, az 53-as főút mellett párhuzamosan haladó régi kerékpárút Sóstó és Panyova közötti szakaszát is legkésőbb 2019 első felében felújítják. Elkészültek a Kiskunhalas–Kunfehértó–Jánoshalma–Mélykút kerékpárút-hálózat tervei is. Halas területét a kerékpárút 4,8 kilométeres szakasza érinti, a becsült költsége 100 millió forint kilométerenként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában