Kecskemét

2018.06.13. 12:31

Hétfőn kezdődik a kecskeméti barackpálinka és borfesztivál

Egy héten át több mint 80 program színesíti a III. Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivált a főtéren. Csík János és zenekara különleges koncerttel lepi majd meg a fesztiválozókat.

Sebestyén Hajnalka

Bak Lajos, dr. Homoki Tamás és Csík János népszerűsítette a fesztivál programját

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A Hírös Agóra kulturális központ immár harmadik alkalommal szervezi meg június 18–24. között a Barackpálinka és Borfesztivált. A részletekről kedden adtak tájékoztatást a sajtó munkatársainak az intézmény panoráma társalgójában.

Dr. Homoki Tamás alpolgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a város fesztiváljai sorában a három legnagyobb között szerepel a Barackpálinka és Borfesztivál, mely méltán kiérdemli, hogy a történelmi főtéren kapjon helyet. A programokkal köszöntik a 650 évvel ezelőtt városi rangra emelt Kecskemétet. Ennek jegyében a fellépők is kecskemétiek vagy a városhoz kötődőek. A legnagyobb produkció mindenképpen szombat este Csík János és zenekarának koncertje lesz, melynek különlegessége, hogy a koncertbe bekapcsolódik Kiss Tibor, a Quimby frontembere, valamint a Kecskeméti Szimfonikus zenekar, Fitos Dezső társulata és Hegedűs Zoltán. A fesztivállal egy időben zajlik majd szombaton a Múzeumok Éjszakája is, mely minden évben a legtöbb embert megmozgató kecskeméti esemény. A fesztivállal együtt így adott a lehetőség, hogy a féktelen öröm, a bulizás és a kultúra találkozzon.

Az alpolgármester köszöntő szavai után a kecskeméti Csík János, Kossuth-díjas zenész egy kiskunsági pásztornótát énekelt el. Zenekara most ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját, a koncerttel ezt is ünneplik.

Bak Lajos, a Hírös Agóra vezetője a szervezésről, a programokról szólt. Hangsúlyozta: a kedvelt állandó elemek megtartása mellett több újdonsággal is készülnek. Továbbra is vallják, a fesztivál nem az ivászatról szól. Céljuk, hogy közösségi élményt nyújtsanak minden korosztálynak, melybe természetesen belefér egy-egy pohár bor vagy pálinka is. Az egy hét alatt több mint 80 eseményt szerveznek. A programok fókuszában a 650 éves Kecs­kemét lesz, olyan művészek lépnek majd színpadra, akik kötődnek a városhoz. Csík János mellett kiemelte még Szabó Balázs, Bohém Ragtime és Kocsis Tibor nevét, akik a nagyszínpadon adnak koncertet. A Kálvin tér melletti kis színpadon pedig olyan fiatal, még feltörekvő tehetségek kapnak bemutatkozási lehetőséget, akikre érdemes odafigyelni.

Bak Lajos, dr. Homoki Tamás és Csík János népszerűsítette a fesztivál programját
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A kiállítók részéről is évről évre nagyobb az érdeklődés. Hetven kiállító mutatkozik majd be, köztük vannak megyebeliek, a megye határain kívülről érkezők és külföldiek is. A bor- és pálinka témakörében szakmai programok színesítik a fesztivált az agrárkamara és a borrendek jóvoltából.

A gyerekekre is gondoltak, a Luca szökőkút környéke ad helyet mindennap a játékos és szórakoztató családi programoknak.

Szabó Balázs bandája játszik a nyitónapon

A fesztivál első napján, június 18-án, hétfőn 17 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitó, melyben a Kecskemét Táncegyüttes közreműködik. Azt megelőzően, 16 órakor a Szent Miklós-templomban (Barátok templomában) megáldják a pálinkafőzőket, borászokat. A templomtól ünnepélyes menetben vonulnak fel a pálinka- és borrendek a főtéri nagyszínpadhoz. A nagyszínpadon 20 órától Szabó Balázs és bandája ad koncertet. A kisszínpadnál is több program várja a fesztiválozókat. 17.45-től a Közért Gólyalábas Kompánia vidám, zenés fesztiválindító felvonulása és műsora szórakoztatja a közönséget, 22 órától pedig Péterffy Lili és Ritmo akusztikus duó koncertje hallható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában