KISKUNSÁGI NEMZETI PARK

2018.06.22. 20:00

Fogadó és bemutató épületet avattak a fülöpházi homokon

Új ökoturisztikai létesítményt avattak pénteken a Kiskunsági Nemzeti Park területén, Fülöpháza határában. A Naprózsa Ház a környék természeti értékeinek bemutatására, szakmai terepgyakorlatok, konferenciák lebonyolítására ad lehetőséget.

Gulyás Sándor

A fülöpházi homokbuckák a Kiskunsági Nemzeti Park egyik leglátványosabb, legsajátosabb arcát adják. Jelentős érdeklődésre tart számot a nemzeti park megalakulása óta, vonzó helyszín az ökoturizmus számára. Az ide szervezett programok lebonyolítását nehezítette, hogy a térségben nem volt olyan fogadó, bemutató épület, ami a túrák kiindulási helye, a konzultációk, a terepi programhoz tartozó konferenciák helyszíne lehetett volna. A „Naprózsa Ház a homokon” című projekt keretében megvalósult ökoturisztikai létesítmény ezt a hiányt pótolja, ami kiváló kiegészítő épülete lesz a hosszú évek óta működő Naprózsa Erdei Iskolának.

Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkára a projekt záró sajtótájékoztatóján hiánypótló beruházásnak nevezte a létesítmény létrejöttét, ahonnan reményei szerint a jövőben egyre több túra fog indulni, több látogató tekinti meg a környék természeti értékeit, illetve ad helyet konferenciáknak, rendezvényeknek.

Az épületben több, a térséget bemutató kiállítás is helyet kapott. A látogatók megismerhetik a buckák „apróságainak” világát, akár nagyítók és mikroszkópok segítségével. A tárgyi emlékek a XIX.-XX. század tanyavilágának mindennapjaiba engednek bepillantást, a játékokkal pedig élményszinten szerezhetnek ismereteket az idelátogatók a hagyományos gazdálkodásról, az ehhez kapcsolódó tevékenységekről.

Dr. Salacz László, országgyűlési képviselő példa értékűnek nevezte Fülöpháza és a Kiskunsági Nemzeti Park együttműködését. Elmondta, az épületet a környékbeliek is használják, illetve a kecskeméti iskolák számára is egyfajta programlehetőséget kínál. A mai digitális világban, nemcsak a városi gyermekek szakadtak el a természettől, hanem a falusiak is egyre távolabbinak érzik a maguk környezetét. Ezt hivatott áthidalni a most átadott Naprózsa Ház, melynek segítségével a felnövekvő nemzedék is könnyebben megtalálja az utat a természethez – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője.

Nagyné Balogh Csilla, Fülöpháza polgármestere hozzászólásában kiemelte a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának elkötelezett munkáját, melyhez továbbra is szívesen nyújt segítséget a település, bízva abban, hogy természeti értékeik hosszútávon megőrződnek a jövő generációk számára.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe tartozó új létesítmény mintegy 90 millió forintból valósult meg a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban kertében vissza nem térítendő Európai Uniós támogatás segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában