Kiskunhalas

2018.06.30. 20:00

Azonnali intézkedési tervet fogadtak el Halason

Intézkedési tervet fogadott el a csapadékvíz-­elvezetésről a kiskunhalasi képviselő-testület.

Pozsgai Ákos

Azon dolgoznak, hogy ne kelljen bokáig a vízben gázolni

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A csütörtöki ülésen elhangzott, hogy a képviselő-testület kiemelt feladatként kezeli a város csapadékvíz-elvezetését, több engedélyeztetési eljárás, szakmai dokumentum is elkészült az elmúlt időszakban. Az elmúlt hetekben nyilvánosságra került hosszú távra szóló komplex intézkedési terv kapcsán az ingatlantulajdonosokat az esővíz-elvezetéssel kapcsolatosan érintő tervezett beruházások és a csapadékcsatorna-használati díj ötlete kapcsán is sok lakossági vissza­jelzés, javaslat érkezett a városházára.

Azon dolgoznak, hogy ne kelljen bokáig a vízben gázolni
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A képviselő-testület csütörtöki ülésén elfogadott határozata szerint a Városgazda Zrt. és a Költségvetési Intézmények Gazdasági Szervezete megbízást kap arra, hogy az önkormányzati fenntartású intézményeket és önkormányzati tulajdonú családi ház jellegű ingatlanokat vizsgálja meg és tegyen javaslatot egyes ingatlanokon az országos építésügyi szabályoknak is megfelelő csapadékvíz-kezelési megoldás kialakítására. A vizsgálatnak ki kell terjednie a városi csapadékhálózat állapotára is, elemezve a kezelendő vízmennyiséget és a beruházási költséget.

Az elfogadott határozat szerint a város 2019. és 2020. évi költségvetésében 2-2 mintaprojekt kivitelezésének költségeit biztosítja majd. Emellett a képviselő-testület vállalta azt is, hogy az elkövetkezendő két évben az eddigihez képest 50 százalékkal megemeli a csapadékcsatornák karbantartására biztosított anyagi keretet. A Városgazda Zrt.-nek idén október 31-ig ki kell tisztítania a legkritikusabb és legelhanyagoltabb állapotban lévő csapadékvíz-elvezető csatornákat, és el kell végeznie a legszükségesebb munkálatokat. Év végéig pedig fel kell mérnie a további legszükségesebb munkálatokat, erre ötmillió forintot szavazott meg a testület. Hogy ez az összeg első körben mire lesz elegendő, azt csak majd akkor látják a szakemberek, amikor elkészült a csapadékvíz-elvezető csatornák állapotfelmérése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában