Kalocsa

2018.06.12. 17:10

A csatornából árad a rossz szag Kalocsán

Periodikusan kellemetlen bűz árasztja el a várost, amiért nem az amúgy rendben működő, nemrég bővített, mára 11 települést ellátó szennyvíztelep a ludas, hanem a tartós szárazság, valamint a változó légköri viszonyok.

Gábor János

Forrás: Shutterstock.com

Amúgy nincs mit tenni, meg kell várni, amíg a kora nyári csapadékmaximum elvégzi a piszkos munkát: átmossa a csöveket és eljuttatja a lerakódásokat a szennyvízfeldolgozóba.

– A légköri viszonyok változása miatt, amikor alacsony és magas nyomású légtömegek váltogatják egymást a város fölött, akkor a csatornából áramló levegő miatt tör fel kellemetlen szag, a csatornafedelek nyílásain át – magyarázta a jelenséget Szigeti Attila. A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. műszaki igazgatója kifejtette: a fentebb írtak mellett az is okozhatja a jelenséget, ha huzamosabb ideig nem esik jelentős mennyiségű csapadék.

A városban lévő szennyvízcsatorna-hálózat egyébként túl van méretezve, fűzte hozzá, főleg azokon az ágakon, amelyek a Szent István király út és a Rákóczi utca alatt futnak – ezek az egykori orosz laktanya csatornájához tartoznak. Annyira alacsony most a „futtatási mélység” és annyira nagy a csatorna átmérője, hogy a szerves anyagok leülepednek a falakon, majd a meleg hatására bomlani kezdenek. A légköri viszonyok változásával ennek az iszapnak a szaga jut felszínre.

– A kritikusabb helyszíneken fóliázzuk a csatornafedlapokat, de az egész hálózaton ezt nyilván nem tudjuk megoldani. Amint egy komolyabb zápor elmossa a lerakódott iszapréteget, ami aztán a szennyvíztelepre kerül, akkor kisebb lesz a szaghatás – summázta Szigeti Attila, azzal nyugtatva a városlakókat, hogy ez nem lesz általános egész nyáron, most viszont minden időjárási körülmény egyszerre kedvezett a bomlási folyamatnak.

Képünk illusztráció!

Forrás: Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában