Izsák

2018.05.27. 15:24

Több ezren vettek részt az izsáki majálison

Negyedik alkalommal rendezték meg az Izsáki Futó Főző és Lovas Majálist. A szikrázó napsütésben szombaton szakácsok, futók és lovasok mérték össze erejüket és tudásukat a Kolon-tó melletti lovaspálya területén.

Gulyás Sándor

A rendezvény három esztendeje családi főző majálisnak indult az izsákiak számára. A kezdeményezést hatalmas érdeklődés kísérte, nem csak a helybéliek, hanem a környező településeken élők körében is, így mára már hagyománnyá vált az Izsáki Futó Főző és Lovas Majális – tudtuk meg Mondok Józseftől, Izsák város polgármesterétől.

Az idei főzőversenyre idén nyolcvanöt csapat nevezett. A profi és amatőr szakácsok két kategóriában mérhették össze tudásukat. Az ételeket Sallai László, Molnár István és Kondás Ferenc bírálta el. A birkafőzők versenyét a Kolontói Polgárőr Egyesület csapata nyerte, megelőzve a Kissé Jó lesz és a Boni Lányok szakácsait. A marhafőzők közül a legkiválóbbnak a Kongói vad majmok gárdája bizonyult, másodiknak járó elismerést a Mamma Mia míg a harmadikat az Egye meg a fene csapata vihette haza. A legkreatívabbnak a Pörkölt Kommandó bizonyult.

Az idei esztendőben sokkal finomabb ételeket készítettek a szakácsok, mint korábban. Visszatérő probléma azonban, hogy olyan anyagok kerülnek a pörköltbe, ami nem illik bele. Az igaz pörköltet hagymával, sóval törött paprikával, köménymaggal, legfeljebb fokhagymával ízesítjük, nem rakunk be „ételidegen” fűszereket (koriander, majorana stb.) – értékelte az ételeket Sallai László, a zsűri elnöke. A díjakat Mondok József polgármester dr. Bozóky Imre alpolgármester és Bak Nándor jegyző adta át.

A kulináris élvezetek kedvelői mellett a sportbarátok is jól érezhették magukat az idei majálison. Tizenegyedik alkalommal tartották meg a Kolon Kupa futóversenyt, harmadszorra rajtolt el a félmaraton. A több mint 400 nevező hat kategóriában vágott neki a távoknak. Az ovisok 300 métert, az általános iskola alsó tagozatos diákjai 800 métert teljesítettek. A nagyobbak és a felnőttek 2,5 kilométeren, a profik pedig 5, 10 és a félmaratoni távon bizonyíthattak. A legfiatalabb versenyző alig múlt három éves, a legidősebb induló pedig már a hetvenet is betöltötte – tudtuk meg Seres István főszervezőtől. A versenyt az Izsák Város Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálata, és a Tegyünk Izsákért Egyesület – Kolon Futóklubja szervezte.

A majális kiemelkedő sporteseménye volt az ötödik alkalommal megtartott távlovas verseny, melyre az ország különböző szegleteiből érkeztek a versenyzők, közöttük a sportág legkiválóbbjai. Az idén rekord nevezés érkezett, a 80 kilométeres távon hét lovas, a 40 kilométeres távon tizennyolc lovas, öt fogat, a húsz kilométeres (amatőr) futamban tizenegy lovas vágott neki a pályának – mondta el érdeklődésünkre Turcsányi István szervező.

A távlovas verseny eredménye a következő képpen alakult. A nyolcvan kilométeres távon Tóth József, a negyven kilométeresen Kovács Dávid, míg húsz kilométeren Kopoli István futott be elsőként. A betyár futamot dr. Saufert Gyula nyerte. A fogatosoknál az aranyérmet Illés Barna érdemelte ki.

XI. Kolon Kupa Futóverseny és III. Félmaraton eredményei:

Óvodások (300 m): 1. Zsoldos Lotti, Kovács László.

Általános iskolások (1-2. osztály): 1. Takács Luca, Ács Dominik. (3-4. osztály): 1. Sebestyén Petra, Kolompár Kevin.

2,5 kilométeres táv, (10-14 évesek): 1. Patokcsai Emese, Vida Jonatán. 15-20 évesek: 1. Szabó Barnabás. 21-40 évesek: 1. Takács-Molnár Anett, Lente Vilmos, 41 év felettiek: 1. Sebestyén Szilvia, Zsoldos Imre.

5000 méter, 19 évig: 1. Patai Ferenc, Tóth Lili, 20-29 év között: 1. Galamb Csaba, Kovács Fanni. 30-39 év között: 1. Bartha Bálint, Tóth Melinda. 40-49 év között: 1. Baukó Ferenc, Szabó Tünde, 50-59 év között: Domján Ferenc, 60-69 év között: 1. Zsoldos Imre, Starklauf Elisabeth, 70 évtől: 1. Erich Starklauf.

10 kilométeres táv, 19 évig: 1. Tóth László, Kalmár Klaudia, 20-29 év között: 1. Czakó Dávid, Kondorosi Cintia, 30-39 év között: 1. Varga Zsolt, Forczek-Dinnyés Kitti, 40-49 év között: 1. Varjassy Szilveszter, Béres Szilvia, 50-59 év között: 1. Nagy Sándor, Bakos Judit, 60-69 év között: 1. Haluscka Christoph.

21 kilométer, 19 évig: 1. Czeczon Márk, Fekete Krisztina, 20-29 év között: 1. Szabó Milán, Tóth Enikő, 30-39 év között: 1. Patocskai Tamás, Radics Anna, 40-49 év között: 1. Kriminál István, Geráné Tapasztó Ágnes, 50-59 év között: 1. Baranyi Zoltán, Máhonfai Attiláné, 60-69 év között: 1. Fülöp József, Szerletics Imréné, 70 év felett: 1. Kis Ferenc. Abszolút győztes: Patocskai Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában