Solt

2018.05.22. 14:00

Solton versenyeztek a természetvédő fiatalok

Nyolc csapat vett részt az általános iskolások számára tizenhetedik alkalommal megrendezett Kárpát-­medencei Lehoczky János komplex környezeti emlékverseny országos döntőjén, amelyre a vajdasági Csanta­vérről is érkeztek diákok. A solti versenyen a házi­gazdák a második helyen végeztek.

Lencsés P. Anna

A mórahalmi és a solti iskola csapata, középen az egyéni díjazott, Papp Ádám

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Lencsés P. Anna

A tanulók előzetes megmérettetés után jutottak tovább a solti döntőre, melyet a napokban tartottak. A januári első fordulóban az élőlények élőhelyével és a nemzeti parkokkal, a márciusi másodikban globális környezeti témákkal, a levegő-, talaj-, vízszennyezéssel kapcsolatban oldottak meg feladatokat.

Kacziba Lajosné környezeti nevelő pedagógus hívta életre a versenyt tizenhat évvel ezelőtt és azóta is elhivatottan szervezi a Természet- és Környezetvédők Solti Egyesület közreműködésével, amelynek ő az elnöke, valamint az időközben megalakult Teleki Sándor Tehetségpont vezetője egyben.

– A verseny létrehozásával célunk elsősorban a gyerekek környezeti tudatformálása volt. A felkészülés ideje alatt olyan komoly ismeretekre tesznek szert a diákok, amelyet a minden­napi életükben vagy későbbi tanulmányaikban is sikerrel tudnak alkalmazni. Tapasz­talatból mondhatom, hogy sok jó ötlet származik a gyerekektől a környezeti fenntarthatóság, a környezeti problémák megoldására, mert ők már egy más szellemiséggel gondolkoznak ezek­­ről a dolgokról – mondta Kacziba Lajosné.

A mórahalmi és a solti iskola csapata, középen az egyéni díjazott, Papp Ádám
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Lencsés P. Anna

Simonyi István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezető főtanácsosa a versenyt megnyitó hozzászólásában kitért arra, hogy a felnövekvő nemzedék környezetvédelme és természetszeretete tudja csak megállítani a bolygónk további károsodását.

– A fenntartható világ kialakítása a cél, ezért fontos a környezetvédelemmel foglalkozni és a versenyre való felkészülésben megszerzett tudást továbbadni az iskolatársaknak, hogy ők is tudják alkalmazni azokat – hangzott el köszöntőjében.

A kétnapos verseny első napján a háromfős csapatok terepgyakorlatot végeztek a Kelemen Széken található szikes tavaknál, majd a Natura 2000 területén, a Duna-­parton is, ahol ártéri fafajták felismerése volt a feladat. A második napon a versenyzők többféle feladatban is bizonyították felkészültségüket. Otthonról hozott madárfaj-bemutatóval kápráztatták el a zsűrit, színvonalas tablókon mutatták be, hogyan valósul meg saját településükön a fenntarthatóság, ökológiai problémák megoldására kerestek választ, és szi­tuációs játékokban modellezték a környezeti problémák meg­oldását, például a zajártalmat, a szemét csökkentésének lehetőségét.

Az első díjat a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola csapata (Koszó Hedvig, Fodor Kata, Ábrahám Csenge) nyerte el, második lett a Solti Vécsey Károly Általános Iskola csapata (Kelemen Kata, Papp Ádám, Pék Marcell), és a kiemelkedően teljesítő diák serlegét Papp Ádám, a Solti Vécsey Károly Általános Iskola tanulója érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában