Kiskunhalas

2018.05.21. 15:30

Milliókat költenek a rosszul megépített halasi szökőkút javítására

Nem működik a több mint egy évtizede sok tízmillió forintért épített Semmelweis téri szökőkút. Hetekig ­sárga szalaggal volt elkerítve az egyik része, ahol beszakadt több eleme is. Az önkormányzathoz küldött kérdéseinkre kapott válaszból kiderült, hogy ennél is nagyobb baj, a szökőkút földalatti szivattyúházát korábban hibásan építették meg, ami miatt minden évben ­milliós károk keletkeztek az építményben.

Pozsgai Ákos

A beszakadt elemeket már kicserélték

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Az elmúlt 13 év alatt jócskán leamortizálódott a Semmelweis téri ­Európa Szökőkút, a környezete is sivárabb képet mutat, mint közel másfél évtizede. A szökőkutat körbevevő rózsalugas eltűnt, a pergola faszerkezete szétkorhadt, ezért több helyen balesetveszélyessé vált és le kellett bontani. A virágágyásokat is sokáig csak a gaz borította, mostanra ugyan levágták az elburjánzott gyomnövényeket, a színes virágok azonban továbbra sincsenek, amit a halasiak közül többen szóvá is tettek a közösségi oldalakon.

A szökőkút körül lerakott szürke és piros térkő is mostanra egyeletlenné vált, megrepedezett, több helyen gyomnövény csúfítja a teret. Maga a szökőkút sem működik, csak két rozsdás tábla figyelmeztet, hogy valamikor nem ivóvíz folyt benne. A szökőkút mellett néhány éve közösségi összefogással a bibós diákok által tervezett és kezdeményezésükre épült napóra is lehangoló képet mutat. A különböző részeit már az átadása után néhány hónappal megrongálták és ellopták ismeretlenek, a területet köztéri kamera is figyeli.

Ha mindez nem lenne elég, a szökőkút egyik sarkát hetekre sárga szalaggal kellett elkeríteni, mert több betoneleme megrongálódott. Meg nem erősített információink szerint a betonelemek azért szakadtak be, mert a szökőkút karbantartására kivezényelt munkások egy munkagéppel ráhajtottak a szökőkút kövére. A probléma azonban ennél is nagyobb, derült ki a városházához intézett kérdéseinkre kapott válaszból.

A beszakadt elemeket már kicserélték
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Pozsgai Ákos

– A Semmelweis téri szökőkút helyreállításához a ­szükséges lapokat a Városgazda Zrt. megrendelte. A szökőkút azért sem lett újra üzembe helyezve a jó idő beállta után, mert a szivattyúház a föld alatt szigeteletlenül ­készült el, szakszerűtlenül, közel egy évtizede. Emiatt minden évben ­milliós károk keletkeztek, mert tele­ volt vízzel. Ez kivitelezési hiba­, ennek átalakítása több millió ­forintba kerülne. A tavalyi és idei évet összevetve közel 2 ­millió ­forintba került már a szivattyúk javítása. Azért sem lehet beindítani a szökőkutat jelenleg, mert az automatikát ­vezérlő szoftvereket is ki kell cserélni, mert a teljes­ elektronika is tönkrement – közölte lapunkkal Kiss Renáta, a ­halasi ­városháza sajtóreferense.

A meghibásodott betonelemeket, cikkünk megjelenése idejére kicserélte a Városgazda Zrt.

Keresik a tér új funkcióját

Kiss Renáta, a halasi város­háza sajtóreferense rámutatott: a 2015-ben befejeződött városközpont-rekonstrukció óta megfigyelhető, hogy a belvárosban szabadidejüket eltöltő állampolgárok közkedvelt helyszíne elsősorban a Bethlen Gábor tér lett. A korábban hasonló funkcióval rendelkező ­Semmelweis tér ezt a szerepét mostanra elveszítette. A városháza véleménye szerint ennek oka főleg a szolgáltató kapacitások ­hiánya. Ettől függetlenül az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a Semmelweis tér, hasonlóan a város többi köztereihez megfelelő és kielégítő állapotban legyen, ezért igyekeznek kiemelt figyelmet fordítani a térre. A Városgazda Zrt. és a városfejlesztési osztály megkezdte az előkészítését egy, a tér ­jövőbeni hasznosításával kapcsolatos koncepció kidolgozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában