Kecskemét

2018.05.31. 17:30

Márk a Virtuózok döntőjében karneváli hangulatot teremthet

Pénteken újra drukkolhatunk Beke Márknak, aki a Duna tévén futó Virtuózok komolyzenei tehetségkutató döntőjében lép újra a zsűri elé. A fiatal harsonás tehetség színvonalas játékát a napokban a Wojtyla Akadémia tagjai is meghallgathatták.

Sebestyén Hajnalka

Beke Márk harsonajátékát Gerhát László zenetanár, karnagy kísérte zongorán a Wojtylában

Forrás: Petőfi Népe

Beke Márk neve nem ismeretlen a zeneszeretők körében. A 17 éves kodályos diák számos versenyen bizonyította már tehetségét. Most azonban az egész ország megcsodálhatja harsonajátékát, hiszen a Virtuózok című tehetségkutató tini kategóriá­jában a legjobb három versenyző között szerepel. Péntek este a tévé képernyője előtt kísérhető figyelemmel döntős szereplése. A tét óriási, a nyereményből Márk nagyon szeretne végre saját hangszert vásárolni.

A harsonán művészien játszó tehetség gyakori vendége a Wojtyla Barátság Központnak. A népkonyhára járó sorsközösség nagyon kedveli a fiút, mindig örömmel töltődnek fel harsonajátékától. Ezúttal azonban az intézményben működő Wojtyla Akadémia vendége volt, mely közösség az idősebb generáció életen át tartó tanulását célozta meg a különböző természettudományi, irodalmi és zenei programokkal. Vezetőjük, Farkas Pál fogadta Márkot, akit elsősorban zenei karrierje indulásáról, a harsona hangszer kiválasztásáról faggatott.

– Édesanyám indított el a zenei pályán. Az óvodában figyeltek fel a szép hangomra, így kisiskolásként anyu beíratott a kórusba. A Refibe jártam, ahol a kórusvezetőm, Jámborné Márkus Enikő és férje, Jámbor Zsolt biztatott a hangszeres játékokra is, mely jól kiegészítené kiváló orgánumomat. Így jutottam el az M. Bodon Pál zeneiskolába, ahol Kuna Lajos tanár úrhoz ragaszkodtunk. Édesanyám sok jót hallott róla. Először trombitázni tanultam, amit nagyon szerettem. Két év tanulás után indultam első versenyemen, ahol a döntőről egy ponttal lecsúsztam. Kuna tanár úr ekkor vetette fel ötletként, hogy mi lenne, ha harsonázni is tanulnék, és fél év múlva harsonaversenyen mutatkoznék be. Rábólintottam, és hazafelé már egy harsonát vittem magammal. Nagy volt otthon a meglepetés. Gyorsan ment a tanulás és eredményesen. A versenyt megnyertem úgy, hogy vetélytársaim valamennyien három éve harsonáztak már – elevenítette fel a kezdeteket Márk.

Erre a versenyre tanára, Kuna Lajos is szívesen emlékszik vissza. A tanár úr a Wojtylába is elkísérte tanítványát.

Beke Márk harsonajátékát Gerhát László zenetanár, karnagy kísérte zongorán a Wojtylában
Fotó: Petőfi Népe

– Csodálatosan játszott, ezt a zsűri is értékelte. Szerettem volna, ha a trombitáról áttér a harsonára, hiszen olyan kevesen vannak, akik jól játszanak harsonán. Márk játékán pedig már akkor érződött, hogy sokra viheti. Barátom volt a zsűri elnöke, aki az eredményhirdetés után elmondta, hogy ő is azt javasolja, hogy folytassa a harsonázást – tette hozzá.

Két év trombita után így váltott Márk harsonára. A döntés nem volt egyszerű, de a sok siker hatalmas motivációt adott a számára. A harsona a rézfúvós hangszerek közül a legnehezebb, mivel nincs rajta billentyű, és nagyon gyors mozdulatok szükségesek a megszólaltatásához. Így a jó fül mellett a jó reflex is elengedhetetlen hozzá.

A wojtylások már hallhatták

A Virtuózok műsorban J. B. Arban Velencei karnevál című művét adja elő Márk, melyet a világon még a nagy harsonaművészek közül is csak öten tartanak a repertoárjukon. A wojtylások előzetesen meghallgathatták a művet, melyet a nézők pénteken csodálhatnak meg a tévében. A karneváli mű mellett Ferdinand David Harsona concertinóját játszotta el, Gerhát László zongorajátéka mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában