Szeremle

2018.05.22. 07:00

Jutott borsoskalács is a ladikázóknak Szeremlén

Pünkösdi ladikázással és gazdag kulturális programokkal várták az érdeklődőket Szeremlén pünkösdkor. A vendégek megkóstolhatták a település hungarikumának is számító szerelmei borsoskalácsot, amely a helybeli konyha legfőbb különlegessége.

Pozsgai Ákos

A település legszebb hagyománya a pünkösdi ladikázás, ami egy régi párválasztási rítus szokásait őrzi, amikor a legények megladikáztatták a nekik kedves lányokat a Sugovicán. A helyi hagyományok és gasztronómia közös ünnepe a pünkösd­vasárnap tartott Szerem­lei Pünkösdi Ladikázás és Borsos­kalács Fesztivál, amely a helybelieken kívül évről évre egyre több látogatót csalogat a településre.

Vasárnap délután a Szeremlei Néptáncegyüttes népviseletbe öltözött fiataljai gyülekeztek a helyi közösségi ház udvarán, ahol a nap folyamán fellépő többi hagyományőrző néptáncegyüttessel együtt rövid ízelítőt adtak a repertoárjukból.

A pünkösdi ladikázásnak régi hagyománya van a Bajához közeli, a Sugovica partján fekvő településen. A népszokás szerint az istentisztelet után minden fiú a neki kedves lányt hívta csónakázni.

– A szeremlei tánccsoport tagjai 2001 óta minden évben felelevenítik a több százéves párválasztó hagyományt – tudtuk meg Kisné Kovács Zsuzsától, a Szeremlei Néptáncegyüttes vezetőjétől.

Most is, ahogy régen, a férfiak előre mentek a Sugovica-­partra, a lányok pedig több csoportban vonultak végig a falu utcáin, majd ők is a Sugo­vica partjára mentek, ahol a régi hagyományokat felelevenítve ladikokba szálltak a férfiakkal és a Sugovicán csónakáztak. Ez idő alatt a túlsó partra komppal is át lehetett menni, út közben a Bácska Banda zenekar játszott. A parton Leve Gábor és Gyulavári Gergely lovas pásztorbemutatóját láthatta a közönség.

Késő délután kezdődött a hagyományos kalácskóstolás. A település két megyei hungarikummal is rendelkezik, a híres halászlével és a szeremlei borsoskaláccsal. Egy mázsa lisztből és a hozzávalókból készült több mint 1200 darab kalács, ami most is mind elfogyott. A helyi ételkülönlegességnek számító kalácsból már a pünkösdi rendezvények előtti nap is sokan rendeltek, a családok ünnepi asztalára is került belőle. A sós-borsos, tejföllel gazdagon nyakon öntött kalácshoz jól párosítható a borozgatás, ezért állítólag a férfiak is szeretik. Kifejezetten szeremlei specialitás, amelyet azonban ma már a Sárköz más településein is gyakran készítenek, főként családi és egyházi ünnepekkor. Szeremlén 2008 óta tartják a Borsoskalács Fesztivált a pünkösdi csónakázással egy időben, amely mára a térség egyik kiemelkedő gasztrokultuláris eseményévé vált.

A rendezvény keretében Csónakázom, ladikázom címmel nyílt fotókiállítás Mohai Sarolta képeiből.

A közösségi ház udvarán a kora esti órákban néptáncbemutatókkal folytatódott a pünkösdi forgatag, a Garai Székelykör Egyesület Néptáncegyüttes moldvai és bukovinai táncokat adott elő, a bajai Danubia Néptáncegyüttes Két falu táncát, a Szerelmei Néptáncegyüttes felnőtt- és utánpótláscsoportjai felcsíki, kalocsai és szeremlei játékos táncokat roptak a színpadon, kísért a Bácska Banda zenekar. A néptáncosok után a Fordulj kis pej lovam társaság előadása következett, melyet a Zagyva Banda zenekar kísért, majd a művelődési házban hajnalig tartó táncházzal zárult az egész napos program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában