Kalocsa

2018.05.11. 07:00

A börtön falai között kilencen érettségiznek Kalocsán

Az országban összesen negyven fogvatartott vizsgázott, ebből kilencen Kalocsán adtak számot tudá­sukról.

Gábor János

Angol írásbeli érettségi a kalocsai börtönben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

– Nem minden tanuló végezte nálunk a középiskolát: van, aki kilencediktől itt van, de akad, aki csak 11.-ben csatlakozott a csapathoz. Tavaly félévkor derült ki, hogy lesznek érettségizőink ebben a tanévben. Akkor kezdtük el a készülést, tudatosan – idézte fel a csütörtöki, a fegyházban tartott angol nyelvi érettségi közben Herczeg Magó Marianna. A Kalocsai Fegyház és Börtönben képzést végző Pannon Oktatási Központ oktatási koordinátora annak a 21 fős női osztálynak az osztályfőnöke és angoltanára, amelyből kilencen döntöttek úgy, hogy ebben a vizsgaidőszakban érettségi vizsgát kívánnak tenni.

Angol írásbeli érettségi a kalocsai börtönben
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Gábor János

A tanár felhívta rá a figyelmet, hogy a börtön falain belül is ugyanolyan, törvényben rögzített feltételekkel, valamint ugyanazzal a feladatsorral zajlik az írásbeli érettségi, mint bármely magyar középiskolákban. Megjegyezte: az egyetlen különbség annyi, hogy amikor reggel megérkezik a feladatsorokat tartalmazó dobozzal, akkor abba a főkapunál az őrök bele szeretnének nézni – mert a szabályok értelmében csak így lehet csomagot bevinni – ám ettől ez esetben el kell tekinteniük – fűzte hozzá.

– Nagyon sokat készültem rá, bár itt a szigorú házirend miatt éjszaka például nem lehet tanulni, de bízom benne, hogy a lehető legjobban sikerült – nyilatkozta a teremből kilépve az egyik vizsgázó, Emese. – Nem bíztam a véletlenre: igyekeztem jól teljesíteni az iskolában és hozzátanulni, autodidakta módon. Egy egészséges vizsgadrukk mindenkiben volt, de a tanárnő jól felkészített minket. Meglepetés nyilván ért, hiszen a feladatsor témái mindig változnak – mosolygott, arra utalva, hogy az egyik feladatban a nők számára eleve kevésbé ismerős témával, a focista Zlatan Ibrahimovićról szóló szöveggel kellett dolgozniuk.

A fegyház tanulói jövő pénteken földrajzból vizsgáznak írásban, aztán – ahogy szintén minden középiskolában az országban – június 26-án kezdik a szóbeli időszakot. Az intézményben egyébként nem tartanak minden évben érettségit: legutóbb 2014-ben volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában