Nagykőrös

2018.04.22. 11:30

Virágvásár és ünnepi forgatag várta a családokat Nagykőrösön

Szombaton tartották a nagykőrösi Szent György-napi Forgatagot virágkiállítással és -vásárral egybekötve. Egész nap színes programok várták a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Maksa Balázs

A település idei első nagy fesztiválja futóversennyel vette kezdetét. A jelképes távok (650 m, 1368 m, 2018 m) mindegyike Nagykőrös fontos dátumaihoz kapcsolódik. A települést ugyanis 1368-ban említik először városként, azaz – Kecskeméthez hasonlóan – idén, 2018-ban ünnepli 650. születésnapját. A futóverseny után dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere köszöntötte az érdeklődőket. Beszédében kiemelte: Nagykőrös több száz éve igazán hagyománytisztelő város.

– Hét évvel ezelőtt indult el a virágvásár Nagykőrösön, mert elkezdtük irigyelni a csemőieket. Ezért úgy döntött akkor a művelődési központ és a város vezetősége, hogy rendezzünk mi is virágvásárt. Úgy tűnik, hogy ez telitalálat volt, szeretik az emberek, kilátogatnak ide. Erre fűztük rá a Szent György-napi Forgatagot, kapcsolódva a nagy Szent György-napi vásárhoz – mondta beszédében a városvezető. Hozzátette: 1759-ben Mária Terézia adományozta ezt a vásárt a településnek, tehát Nagykőrösön hagyományőrző településként őrizzük a vásárjainkat, hagyományainkat, rendezvényeinket.

Az ünnepi beszéd után a település polgármestere adta át az érmeket és okleveleket a futóverseny helyezettjeinek, majd a Nagykőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola majorett csoportjának bemutatóját láthatta a közönség.

Már a délelőtt folyamán is rengetegen látogattak ki a Deák és Széchényi téri rendezvényre, ahol izgalmas programokkal várták a kicsiket is. A rendőrség balesetmegelőzési pályáján biztonságos körülmények között gyakorolhatták a kis kerékpárosok a szabályos közlekedést, kiemelt figyelmet fordítva az irányváltoztatás jelzésére, valamint a gyalogátkelőhelyek megközelítésére. A legkisebbek pedig nagy örömmel ültek be a kiállított rendőrségi autóba. – Mi leszel, ha nagy lesz? – kérdeztük az ötéves Marcikától, aki habozás nélkül rávágta a maga selypítésével: „– Jendőj!”

A Szent György-napi Forgatagon kézműves termékeket is vásárolhattak a kilátogatók, de a kézműves kuckóban maguk is készíthettek például álarcokat, vagy könyvjelzőket. A Toldi iskola diákjai egész nap egy középkori királyi udvari élőképpel és lovagitorna-bemutatóval várták a látogatókat.

A zenés programok sem hiá­nyoztak a kínálatból. Színpadra lépett többek között a Relevé tánccsoport; társastánc-, néptánc-, zumba- és hiphopbemutatót tartottak a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ tánccsoportjai, valamint az Aranygyapjú Társulat előadásában megtekinthették a Mátyás király és az igazmondó juhász című zenés bábműsort is. Az est folyamán pedig színpadra lépett a Szabi Leslie Band, vala­mint fergeteges koncertet adott a rekedtes orgánumáról oly jól ismert Charlie. Zárásul Dj. Lotters retró diszkó show-ja repítette vissza az időben a mulatozókat a felejthetetlen slágerekkel.

Június végén adják át a megújult Arany János Múzeumot

Szabadulószoba, digitális tudástár, érintőképernyős asztalokkal ellátott kávéház és a látogatókat kísérő Arany János-hologram is szerepel a megújuló, nagykőrösi Arany János Múzeum berendezési tervei között. Nagykőrös polgármestere elmondta, hogy a múzeum átadásán nagy valószínűséggel Áder János köztársasági elnök is részt vesz majd. Ezzel egy időben egy Arany-szobor is átadásra kerül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában