Ágasegyháza

2018.04.11. 17:30

Próbára tették az ifjú katasztrófavédők tudását

A Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny megyei döntőjét tartották szerdán az ágasegyházi bunkernél. A tizenhárom csapatból kettő jutott tovább az országos döntőbe.

Horváth Péter

A célba locsolásnál az időt is mérték Fotó: Bús Csaba

Huszonhatodik alkalommal mérték fel az ifjúság katasztrófavédelemmel kapcsolatos tudását a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny megyei döntőjében szerdán Ágasegyházán. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ágasegyházi raktárbázisán megrendezett versenyen 13, a verseny helyi fordulójában győztes általános és középiskolai csapat vett részt.

A verseny kiváló hangulatban telt, szinte tapintható volt a győzni akarás: a fiatalok beleadtak apait-anyait a versenyszámokba, amelyek sokoldalú kihívás elé állították őket. Szabó Antal alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi főfelügyelője elmondta, hogy évről évre nagy feladatot jelent számukra a megfelelően változatos versenyszámok összeállítása. – Mindig igyekszünk újdonságokat csempészni a feladatok közé, mert minden évben több visszatérő csapat jelenik meg. A felkészítés és a feladatmegoldás emeli a fiatalok katasztrófavédelmi és rendvédelmi általános tudásszintjét és mindezek mellett hangsúlyt helyezünk a feladatok játékos jellegére is – mondta a tűzoltó alezredes.

Az elméleti versenyszám a polgári védelem területét érintette, amiben meg kellett határozniuk a térképen egy feltételezett gátszakadás következtében elárasztott és kitelepítendő területet és felsorolni az ebben az esetben alkalmazandó intézkedéseket. Az árvízvédelem gyakorlati versenyszámában egy szimulált gátrepedés során szökő víz köré másfél méteres körben homokzsákokat kellett telepíteniük, amelyeket előtte maguknak kellett megtölteniük.

A feladatok sorában egy szimulált, veszélyes anyaggal történt balesetet kellett telefonon bejelenteniük. Itt fontos volt, hogy megfelelő pontossággal értékeljék a szituációt és közvetítsék a látottakat. Ehhez kapcsolódott a veszélyes anyagokkal kapcsolatos nemzetközi jelzések ismerete.

Nem hiányozhattak a közlekedésbiztonsági ismereteket próbára tevő versenyszámok sem: vidám pillanatokat szerzett a fiataloknak a részegséget szimuláló bicikli és szemüveg. Ezek az eszközök azt mutatták meg, hogy milyen erősen ittas állapotban közlekedni. A részeg bicikli egy olyan kerékpár, amelynek áttétellel módosított kormányszerkezete révén ellenkező irányba halad, mint amerre a kormányt fordítják. A részeg szemüveg különleges fénytörési tulajdonságai miatt kettős látást és módosult távolság-érzékelést idéz elő.

Az állomás teljesítése után tüzet oltottak a fiatalok és a tűzoltó tömlőből előtörő vízsugárral lőttek célba. Az ezt követő állomáson a versenyzők elsősegélynyújtásban szerzett jártasságát értékelték. A versenyszámok teljesítése során nemcsak a pontosságot, hanem a végrehajtás idejét is értékelték a szervezők.

Szabó Antal elmondása alapján rendkívül hasznos a fiatalok számára a verseny. – Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok megtanulnak együttműködni, megtanulják a feladatokat megosztani. Egész életükben jól használható készségek fejlődnek ki náluk a felkészülés során.

A verseny első helyezettje az általános iskolások közül a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola, míg a középiskolások közül a kiskunfélegyházi Szent Benedek Általános Iskola és AMI-PG tagintézménye lett, akik egyben továbbjutottak az országos döntőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában