Kiskunhalas

2018.04.17. 11:43

Óvodafejlesztésről is szó volt a halasi református szakmai találkozón

Kiskunhalason rendezték meg az idei Református Óvodák 27. Kárpát-medencei Szakmai Találkozóját. A konferencia technikai és szervezési feladatait biztosító, az országban elsőként indult, idén 25 éves Gólyafészek Református Óvoda volt a házigazdája a rendezvénynek, amelyet a református gyülekezeti házban tartottak.

Pozsgai Ákos

Dr. Papp Kornél, a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatala Oktatási Irodájának vezetője

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A Református Pedagógiai Intézet kétnapos konferenciájára közel nyolcvan magyar református óvoda több mint háromszáz óvodapedagógusa, köztük lelkész, pszichológus érkezett az ország minden részéből, valamint a határon túlról

Erdélyből, Délvidékről és a Felvidékről is.

Szabadi Edit, a konferencia levezető elnöke köszöntőjében az óvodapedagógusi munka során az alázat és a hétköznapi csodák fontosságára hívta fel a figyelmet. A tanácskozás kiemelt témái között szerepelt az óvodai kommunikáció, a kommunikációs kompetencia fejlesztése, valamint az óvodai nevelés alap- és pedagógiai programjáról is szó volt. Fontos funkciót kapott a családi nevelés témaköre a nemzetközi tapasztalatok tükrében. Hangsúlyos szerepet kapott a mentálhigiéné, a stressz- és konfliktuskezelés is.

Dr. Papp Kornél, a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatala Oktatási Irodájának vezetője előadásában arról beszélt, hogy a hazai református intézményrendszer nagyon sokat köszönhet Kiskunhalasnak, amely 15 évvel ezelőtt már helyszíne volt a református óvodapedagógus-­találkozónak. A városból indult útjára a Református Pedagógiai Szakszolgálat, amely ma már teljes egyházi országos szolgálatot lát el, valamint a rendszerváltást követően az országban Halason indult el az első református óvoda, a konferencia házigazda szerepét is betöltő Gólyafészek Református Óvodában.

Dr. Papp Kornél, a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatala Oktatási Irodájának vezetője
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Pozsgai Ákos

A zsinati hivatal oktatási vezetője tájékoztatott a 2018-ban 30 milliárd forintos kormányzati támogatással induló református egyház négyéves szakmai programjáról, amely keretében több mint 70 magyar református óvoda épül, vagy újul meg a Kárpát-medencében. Ilyen volumenű fejlesztési programra a rendszerváltás ót nem volt lehetőség a református intézményrendszerben – hangsúlyozta a szakember.

Korábban sok kritika érte a kormányzatot, hogy kistafírungozta a református egyházat, a támogatás mögött azonban egy megfelelő stratégia és jól kidolgozott pályázati program áll – hangsúlyozta rá Papp Kornél. A hivatalvezető elmondta: a református egyház mindig is azt az értéket képviselte, ha valaki közösséget akar építeni, nemzetet akar építeni, akkor áldozni kell a gyermekek nevelésére és az egyházi óvodákra. A kormányzat ezt a folyamatosan hosszú ideje hangoztatott programot meghallgatta és támogatandónak tartotta. És már most látható, hogy más egyházak is fel fognak zárkózni, a magyar katolikus egyház is hasonló támogatásra számíthat a közeljövőben – mutatott rá.

Az óvodafejlesztési program kidolgozásakor azt az alapelvet követték, hogy minden megyei jogú városban kell lenni református óvodának, ahol a gyülekezet építésére eddig a közoktatást nem használták fel. Nagykanizsa, Szombathely, Zalaegerszeg, Dunaújváros és több megyei jogú város is felzárkózott ehhez, ahol a jövőben a református óvodai nevelés meg fog indulni, amire később iskolai oktatás is épülhet – vázolta a program részleteit Papp Kornél. Elmondta, hogy felmérték a gyülekezetekben az egyházmegyéken keresztül a keresztelések számát és ahol 20-25 keresztelő volt évente, ezeket a gyülekezeteket bátorították arra, hogy indítsanak óvodát.

A tartalmi munkát is megújítják

Papp Kornél arról is beszámolt: figyelemmel voltak arra is, hogy több református óvoda bérleményben működik és csak óvodaként, egy vagy két csoporttal, mert hiába a túljelentkezés, nincsenek meg a fizikai tárgyi feltételei a bővülésnek. Ezeknek az óvodáknak is lesz lehetőségük a fejlesztésre, összesen 106 református óvoda épülhet, illetve újulhat meg az országban az elkövetkezendő négy évben. Az építések és felújítások java része még az idén, de legkésőbb jövőre elkezdődhetnek. Az óvodai fejlesztéssel párhuzamosan megkezdődik az óvodák tartalmi munkájának megújítása is, újabb óvodapedagógusokat képez és vesz fel a református egyház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában