Kecskemét

2018.04.24. 14:00

Nincs szégyellnivalójuk a megyei bíróságoknak

A büntető peres ügyek 72 százalékát, a polgári és gazdasági perek 88 százalékát egy éven belül befejezik Bács-Kiskun megye járásbíróságain a 2017-es adatok szerint. Április 24-én, kedden tartják az összbírói értekezletet a Kecskeméti Törvényszéken.

Hraskó István

A 10 órakor kezdődött, és vélhetően sokáig tartó értekezlet előtt dr. Bicskei Ferenc, a törvényszék elnöke értékelte a médiának a tavalyi évet. A sajtótájékoztatón és az eseményen az eredeti tervek és meghívó szerint részt vett volna dr. Handó Tünde is, ám az Országos Bírósági Hivatal elnöke végül nem jött el Kecskemétre.

2017 a felkészülés éve volt – mondta Bicskei Ferenc, emlékeztetve: január 1-jével lépett hatályba a polgári perrendtartásról szóló törvény, amely a korábbiakhoz képest lényegesen eltérő szabályokat hozott magával. Emiatt rengeteg képzést szerveztek a bíráknak, titkároknak, de besegítettek az ügyvédeknek is, számukra is tartottak előadást Kecskeméten és Kiskunhalason. További súlyt pakolt a bíróságokra, hogy július 1-jétől az új büntetőeljárási törvényt is alkalmazniuk kell, ráadásul ezévtől büntető- és a szabálysértési ügyekben is bevezették az elektronikus kapcsolattartást (polgári eljárásokban már 2016 óta kötelező). Bicskei Ferenc kijelentette, az e-korszak beköszöntét egyáltalán nem problémaként, hanem elkerülhetetlen és fontos folyamatként élik meg, de ettől még sok nehézségük adódott vele. “Folyamatos képzésre és önképzésre lesz szükség” – összegezte a témát az elnök.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a számokról is szó esett. Mint kiderült, az időszerűségi mutatók jól alakultak tavaly: a megye járásbíróságain egy éven belül befejeződik a büntető peres ügyek 71,5 százaléka, a polgári és gazdasági perek 88,46 százaléka és a közigazgatási és munkaügyi perek 92,9 százaléka. Az “öreg”, azaz több mint két éve folyamatban lévő ügyek száma nem éri el az öt százalékot egyik járásbíróságon sem – erre mondta Bicskei Ferenc, hogy “nincs szégyellnivalónk”. A Kecskeméti Törvényszéken elsőfokon a büntetőperek 70,7 százaléka ér véget egy év alatt, polgári pereknél még jobb, 81 százalék az arány.

Bicskei Ferenc örömét fejezte ki, hogy tavaly végre szinte teljes körűen emelték az igazságügyi alkalmazottak bérét, ezzel „hosszú-hosszú évek elmaradását rendezte a kormányzat”. A törvényszék elnöke ugyanakkor bízik abban, hogy hamarosan egy hasonló bérrendezés a bírói karnál is lesz, mert most az igazságügyi alkalmazottak egy része többet keres, mint a bírók egy része.

2017 jelentősebb eseményei közül Bicskei Ferenc kiemelte a törvényszék épületének fűtéskorszerűsítését. Ez is időszerű volt már, mert a dolgozók régóta azon izgultak telente, az ötvenéves kazánok kibírják-e tavaszig. Idén befejeződik a Kecskeméti Járásbíróság nyílászáróinak a cseréje, a Bajai Járásbíróságon is megújítják a fűtést és napkollektorokat szerelnek fel, és ami még nagy hír: jelenleg úgy néz ki, a Kiskőrösi Járásbíróság egy teljesen új épületet kap.

Kétszer több a női bíró, mint a férfi

A tájékoztatón olyan érdekességek is kiderültek, hogy tavaly egy büntetőbíróhoz havonta átlagosan 15,7 ügy érkezett, polgári pereket tárgyaló bíróhoz pedig 27,4. A megyében 115 bíró teljesít szolgálatot (és még 41 titkár, 13 fogalmazó és 279 igazságügyi alkalmazott), a női bírók száma kétszerese férfi kollégáiknak. 47-en rendelkeznek több mint 21 év gyakorlati idővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában