FÜLÖPSZÁLLÁS/SZABADSZÁLLÁS

2018.04.10. 20:00

Megújul a Fülöpszállást Szabadszállással összekötő kísérleti út

Megújul a kerekegyházi utat az 52-es főúttal összekötő úgynevezett kísérleti út. A hat kilométer hosszú, 3–5 méter széles, kiállósávokkal ellátott szakasz teljes körű felújítása mintegy 140 millió forintba kerül.

Gulyás Sándor

A kerekegyházi utat az 52-es főúttal összekötő, úgynevezett kísérleti út 1960-ban készült el, majd a hetvenes években aszfaltozták újra. Az idő vasfoga olyannyira kikezdte a hat kilométer hosszúságú szakaszt, hogy a folyamatos javítások ellenére mára már majdhogynem járhatatlanná vált. A kísérleti út legnagyobb része Fülöpszálláshoz tartozik, így a javítás költségei a község önkormányzatára hárulnak.

– Az út karbantartására több százezer forintot költött évről évre településünk. A kátyúk kijavítása, befoltozása azonban csak tűzoltó munkának bizonyult. Csapadékosabb időjárás idején néhány szakaszt tartósan elborít a belvíz. Volt olyan esztendő is, hogy a helyközi buszok sem akartak rámenni a kivályúsodott, mély gödrökkel tarkított útra. Legutóbb jelentős mennyiségű zúzott kővel próbáltuk eltüntetni a hibákat, aminek ma már nyoma sincs – mondta el érdeklődésünkre Gubacsi Gyula, Fülöpszállás polgármestere.

Az összekötő út felújítására közös pályázatot nyújtott be tavaly a fülöpszállási és a szabadszállási önkormányzat. A beruházásra a konzorcium százmillió forint támogatást kapott a vidékfejlesztési alapból, a kivitelezés költségeihez a fülöpszállási gesztor önkormányzat negyvenmillió forintot tett hozzá, melyre a külön erre a célra biztosított kormányzati támogatás nyújtott fedezetet.

– Nagyon sok gyermek jár be Balázspusztáról a fülöpszállási óvodába és az általános iskolába, akik nap mint nap zötykölődnek a rendkívül kikátyúsodott, rossz minőségű összekötő úton, de már nem sokáig. A közbeszerzési eljárás lefolytatását követően elkezdődhet a munka. A tervek szerint a nyár végére megépül az új út, amely a környékbeli gazdák számára is nagy könnyebbséget jelent majd, mivel több száz hektárnyi termőterület válik az év minden szakaszában elérhetővé – tette hozzá a polgármester.

A kátyúk kijavítása, befoltozása már nem segít
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Gulyás Sándor

A pályázat nemcsak az útfelújításra, hanem eszközbeszerzésre is lehetőséget biztosított, melynek nyertese a szabadszállási önkormányzat lett. A konzorciumi partner rövidesen egy kalapácsos rendszerű útkarbantartó géppel gazdagodik.

– A berendezés jó szolgálatot nyújt majd külterületi utaink rendbetételében. A gép nemcsak elegyengeti a felületet, hanem arra is alkalmas, hogy kövek és cement hozzáadásával tartósabbá és szilárdabbá tegyük földutainkat – mondta el dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás polgármestere.

Kiállókat is építenek

A hat kilométer hosszú út két kilométeres szakasza öt méter, a fennmaradó rész három méter szélességben épül meg. A keskenyebb részen a zavartalan közlekedést a fél kilométerenként kialakított kiállók biztosítják. A szakemberek kiépítik a szabványos útpadkát, illetve a vízlevezető árkokat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában