Kiskunhalas

2018.04.15. 11:53

Kiskunhalason is megtartották a Szakmák Éjszakáját

Falat építettek, esztergáltak, áramkört szereltek, sertésszívet boncoltak, hajat vághattak és felpróbálhatták a készenléti rendőrök védőfelszereléseit is a Szakmák Éjszakája idei rendezvényein, Kiskunhalason.

Pozsgai Ákos

A rendezvény mottója: Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg! A résztvevőknek az információgyűjtés mellett arra is lehetőségük volt, hogy kipróbálják magukat bizonyos szakmákban és szórakoztató programok is várták őket.

Országosan 44 szakképzési centrum iskolái, több mint 160 településen közel 5 ezer programmal várták az érdeklődőket a Szakmák Éjszakája rendezvényen. A pályaválasztás előtt álló nyolcadikos fiatalok nem csak hasznos információkat kaptak egy-egy szakmáról, hanem a gyakorlatban is kipróbálhatták azokat.

Kiskunhalason, két helyszínen is várták a gyerekeket és szüleiket, a Dékáni Árpád Szakgimnáziumban tűzoltó és rendőrségi kutyás bemutató, autószerelő verseny, cukrászok és kereskedők, kozmetikusok, fodrászok bemutatója és az egészségügyi hallgatók szakmacsoportja kínált érdekes látnivalókat az érdeklődők számára. Tóth Renáta ápoló szeretne lenni, épp ezért a leginkább a fehér köpenyesek diákok keltették fel a figyelmét, akik sertésszívet is boncoltak. Kárász Zsoltot elsősorban a rendvédelmi pálya érdekli, őt a kéklámpás járművek és a rendőregyenruha vonzotta. A nyolcadikosok felpróbálhatták a készenléti rendőrök mellényét és a különböző védőfelszereléseit. Az iskola sportcsarnokában valamennyi szakmacsoport bemutatkozott, Molnár Nándor igazgató arra bíztatta a diákokat, hogy kérdezzenek bátran, hiszen sokan hamarosan egy életre szóló döntést hoznak.

Hasonló gondolatokkal bátorította a gyerekeket és szüleiket Szabó Edina, a Vári Szabó István Szakképző Iskola igazgatója is az intézmény Kőrösi úti gyakorlati telephelyén, ahol szintén sokan részt vettek a Szakmák Éjszakája programjain. – Azt gondolom, hogy ma a szakmákról, a szakképzésről a legtöbb megfelelő információt itt lehet beszerezni – hangsúlyozta az intézmény vezetője. A rendezvényre több helyi és környékbeli kis-és középvállalkozás képviselőjét is meghívták, akik cégük működéséről, a különböző szakmaterületekkel kapcsolatos elvárásokról, gyakorlati tudnivalókról, kereseti lehetőségekről adtak tájékoztatást.

Kőrösi Jánosné a Bács-Kiskun Megyei Ipar Kamara helyi szakképzési tanácsadója előadásában arról beszélt, hogy a kamara milyen módon igyekszik összehozni a szakmakereső fiatalokat a különböző gazdálkodó szervezetekkel. Rendszeresen szerveznek végző nyolcadikos diákok számára látogatásokat a halasi és környékbeli cégeknél, ahol a diákok a gyakorlatban is megismerkedhetnek egy-egy szakmával. E mellett közreműködnek a szakképző intézményekkel az általános iskolákban tartott bemutatkozó napok szervezésében, ahol a végzős nyolcadikosokat segítik a szakmaválasztásban. – Ma már egyre jellemzőbb, hogy a fiatalok először valamilyen szakmát tanulnák, majd rögtön utána le is érettségiznek, ezt követően pedig sokan folytatják tanulmányaikat valamelyik felsőoktatási intézményben – mondta a szakember. Hangsúlyozta: a kamara egyik kiemelt feladata a szakképzéssel kapcsolatos pályaorientációban való részvétel, egyaránt állnak a szakmakereső diákok, iskolák és vállalkozások rendelkezésére. A szakember elmondta azt is, hogy a szakmatanulás mellett ösztöndíjat is kaphatnak a diákok, ami a mindenkori minimálbér 18 százaléka. Ezen kívül vannak különböző állami ösztöndíjak is, amelyek összege a tanulmányi eredménytől függ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában