Kecskemét

2018.04.04. 20:00

Emlékhely lesz az egykori kecskeméti temetőből

A Szentháromság temetőben található 363 darab I. világháborús katonai síremlék 90 éve készült, viszont a parcella területét azóta vadon kelt növények körben benőtték, a hősi sírok mögött közvetlenül pedig fém hullámlemezből garázssor épült. Jelenlegi formájában nem méltó a világháborúban hősi halált halt katonák emlékéhez, ezért a főplébánia kereste a lehetőséget a felújítására.

Sebestyén Hajnalka

Hegedűs Ágoston koordinálja a felújítást a Szentháromság temetőben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A Szentháromság temetőben az eredeti I. világháborús hősi sírhely parcella a Rávágy tér felőli főbejárat mellett 1914 és 1927 között épült ki – tudtuk meg Hege­dűs Ágostontól, a kecskeméti Római Katolikus Főplébánia képviselő-testületének tagjától, aki a felújítást koordinálja.

1962-ben a leninvárosi lakótelep kialakítása miatt felszámolták a sírhelyeket, és exhumálás után újratemetéssel a jelenlegi hősi sírhelyparcellát alakították ki. A Szentháromság temetőnek a működését 1964. december 31-gyel politikai döntés alapján megszüntették és azóta nem tartanak ott temetéseket.

A régi sírjeleket már el szállították a Szentháromság temetőből.
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Bús Csaba

Hegedűs Ágoston hozzátette: a temetőben található 363 darab I. világháborús katonai síremlék 90 éve készült. A parcella területét vadon kelt növények körben benőtték. A hősi sírok mögött közvetlenül, a lakótelep felől, fém hullámlemezből garázssor épült. A látvány méltánytalan és kegyeletromboló.

Sem a temetőn kívül, sem belül nem található emléktábla, információ arról, hogy a temetőben I. világháborús katonahősök földi maradványai nyugszanak.

Mivel az emlékhely a jelenlegi formájában nem méltó a világháborúban hősi halált halt katonák emlékéhez, ezért a főplébánia kereste a lehetőséget a felújítására.

Hegedűs Ágoston koordinálja a felújítást a Szentháromság temetőben
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Bús Csaba

A Magyarországon található I. világháborús hadisírok és emlékművek felújítására a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum pályázatot írt ki. A Szentháromság temetőben 1962-ben elkészített I. világháborús emlékhely felújítására, helyreállítására és látogathatóvá tételére a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia 36 millió 300 ezer forintot nyert el vissza nem térítendő támogatás formájában. Az összeg a teljes költséget fedezi.

A pályázat lehetővé teszi a 363 darab I. világháborús hadisíron elhelyezett sírkövek lecserélését új gránit síremlékekre. A hadisírok és emlékmű közötti sétálóutakat felújítják, a síremlékek alatti sávalapok elkészítése után. Rendbe teszik az emlékhely elvadult környezetét, kitakarítják a vadon nőtt növényeket, valamint a tereprendezés keretében – a bádog garázssortól leválasztva –, kitakarással szoliter növényeket ültetnek be.

Kiépítik az utat az új kiskaputól a világháborús emlékhelyig

A pályázati pénzből finanszírozzák meg a tervezett út melletti veszélyes fák kivágását, elszállítását, az új sorfák ültetését. A garázssoron, az emlékhely mögötti kerítés vonalában gyalogos kiskaput készíttetnek, az 1962-ben elbontott Rávágy téri kovácsoltvas főbejárati kapu maradványaiból. Kiépítik az utat az emlékhely előtt és az új kiskaputól az emlékhelyig. A temető két kapujánál emlék- és információs táblákat helyeznek ki. Nem utolsósorban kutat létesítenek az öntözéshez szükséges víz biztosítására, mivel a temetőben a vízvételi hely 1962-ben a temető részleges felszámolásával megszűnt. A munkálatok a tervek szerint május 31-ére fejeződnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában