Kecskemét

2018.04.07. 11:30

Diákok versenyeztek együtt az értelmi sérült felnőttekkel (videó)

Értelmi sérült felnőtteknek szervezett sport- és ügyességi csapatversenyt pénteken a Kecskeméti Szent László Lions Club és az ÉNO a megyeszékhelyen. A résztvevők nagy örömmel vetették magukat a játékba középiskolás diákok segítségével.

Hraskó István

Frizbidobás, sportpoharazás, célbadobás babzsákkal, kapura rúgás, tekebábu gurítás, pingponglabda-ütögetés szlalomozás közben, labdavezetés bólyák között, teniszlabda-terelgetés hokiütővel, tricikli-hajtás – ez volt az értelmi sérültek tízpróbája pénteken Kecskeméten, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában megrendezett sportversenyen. Az eredmény itt tényleg nem számított, sokkal inkább az, hogy a résztvevők a lehető legjobban érezzék magukat.

A Lions jószolgálati mozgalma alapvetően a szem védelmével foglalkozik, de idén a cukorbetegség látást fenyegető kockázataira is kiemelten igyekeznek felhívni a figyelmet. Emellett a Lions-klubok folyamatosan segítik a felnőtt fogyatékosokkal foglalkozó intézmények munkáját. A Kecskeméti Szent László Lions Club és az Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye (ÉNO) nemrég gondolt egy nagyot, és kísérőikkel együtt meghívta a hírös városba a megyei gondozottakat. Kecskemétről, Szegedről, Kiskunhalasról, Tompáról, Kalocsáról és Tassról összesen tizenkét csapat, több mint kétszáz versenyző érkezett péntek reggel az iskolába.

Ott volt a rendezvényen Kovács Benjámin többszörös speedstacks-világbajnok is, aki megmutatta, hogy kell villámgyorsan tornyot építeni a sportpoharakból.

De nemcsak az értelmi sérült felnőttek vetették magukat a játékba. Ott voltak a Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium tanulói is, akik hagyományos Szemléletváltó Napjuknak köszönhetően immár tíz éve jó kapcsolatot ápolnak az ÉNO gondozottjaival. Az iskolában nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a diákok közelebb kerüljenek az értelmi fogyatékkal élő emberekhez, a velük eltöltött idő során megértést, elfogadást, toleranciát tanuljanak. A pénteki vetélkedő is lehetőséget adott erre, a tinik ezenkívül a szervezésben, lebonyolításban is jeleskedtek.

 

– A sportverseny célja túlmutat az esélyegyenlőség megteremtésén. Az értelmi sérültek számára a teljes élet örömét nyújtó játék, a versenyszellem, a kapcsolatépítés, az együttműködés, az ügyesség- és mozgáskoordináció fejlesztése, egymás segítése, a mozgás élménye, a megszokott környezetből való kimozdulás, a győzelem mámora mind-mind jelen lehet egy ilyen rendezvényen. A csapatok készültek a versenyre, hetek óta gyakoroltak, ezzel folyamatos közös programot hoztunk létre számukra – mondta el Koncsik István, a Kecskeméti Szent László Lions Club soros elnöke. Hozzátette: a Lions-mozgalom ifjúsági tagozata, a Leo fiataljainak is jó alkalom volt a verseny arra, hogy megtapasztalják: a sérültek másságuk ellenére is ugyanolyanok, mint mi vagyunk.

A csapatok – a kupákon, érmeken és okleveleken túl – egységes ajándékcsomagot vehettek át. A szervezők tervezik a folytatást, szeretnék évente megrendezni a találkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában