Bács-Kiskun

2018.04.14. 13:29

Belvíz van csaknem ötezer hektáron a megyében

A kunszentmikló­si védelmi szakaszon 3500, a bajai területen pedig 1200 hektár a belvízzel elöntött területek nagysága, derül ki a megye nyugati felén illetékes Alsó-­Duna-völgyi Vízügyi igazgatóság legutóbbi, nyilvánosságra hozott tájékoztatójából. Délen a karapancsai és a hercegszántói szivattyútelepen II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Kubatovics Tamás

A védelmi szakaszon, továbbá a kozorai és a bajaszentistváni szivattyútelepen I. fokú a készültség. Az északi területeken a Vadas és az újsolti szivattyútelepen I., a Kunszentmiklósi szivattyútelepen II. fokú a készültség. A telepek jóvoltából naponta több százezer köbméter vizet emelnek át a csatornákba, ennek ellenére borít több ezer hektárt víz.

A mérések tanúsága szerint egyébként a talaj nedvességtartalma a legfelső 20 centis rétegben csökkent, a fél méter-egy méteres sáv viszont teljesen telített.

Belvízvédelemben az I. fokú készültséget akkor rendelik el, ha intézkedni kell, hogy a belvízvédelmi szakasz főcsatornái befogadóképesek legyenek. Ugyanez a fokozat lép életbe, ha a belvizet gravitációs módon nem lehet levezetni. A II. fokú készültség azt jelenti, hogy a szivattyútelepeket és egyéb vízkormányzó műtárgyakat két műszakos üzemben szükséges működtetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában