Ágasegyháza

2018.04.11. 11:30

Az ágasi ovisok a jazzbalett mellett szeretik a modern táncokat is

Az ágasi ovisok minden héten örömmel mennek táncórára. A tánc nemcsak mozgásban tartja őket, hanem pozitívan hat a testtartásukra és önbizalmat ad számukra.

Sebestyén Hajnalka

Herczeg Zsuzsanna tánctanár minden mozdulatát figyelik a kicsik

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az óvodában Herczeg Zsuzsanna tánctanár évek óta tart játékos táncórákat a kicsiknek. A hétfő délutáni foglalkozásokon az ovisok elsajátíthatják a jazzbalett, a klasszikus balett és az esztétikus testtartás alapjait. Alkalmanként pedig a hiphop és a latin táncok világába is betekintést kaphatnak.

Herczeg Zsuzsanna tánctanár minden mozdulatát figyelik a kicsik
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Sebestyén Hajnalka

– Az órák mindig jó hangulatban telnek. A kislányok és kisfiúk örömmel ismerkednek a különböző tánclépésekkel, mozgásformákkal. A korosztály vegyes, 3,5-4 éves kortól már jöhetnek a kicsik – mesélte Herczeg Zsuzsanna.

A táncóra sorakozóval indul, majd következik a bemelegítés. A gyerekek érdeklődve összpontosítanak a feladatokra, figyelik Zsuzsi minden mozdulatát és követik utasításait.

– Mint minden mozgásforma, a tánc is rengeteg előnnyel bír a gyerekeknél. Örömmel sajátítják el az új mozdulatokat. Miközben próbálják lemásolni az adott feladatsort, mozdulatsort, fejlődik a memóriá­juk, mely főként a nagycsoportosoknál figyelhető meg, akik már tudatosan másolnak. Tánc közben javul a testtartásuk, megtanulnak csapatban dolgozni és nő az önbizalmuk. Ez utóbbi nagyon látványos egy-egy gyermeknél. Év elején még megszeppenten állnak be a sorba és próbálnak utánozni, év végére pedig magabiztosak és ügyesen táncolnak – tette hozzá.

Az ovisok örömmel veszik a játékos, táncos feladatokat
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Sebestyén Hajnalka

Korábban, amikor még nem terjedt el a TSMT torna, sok gyermeknél a tánc segített. A TSMT torna a nagy- és finommozgások fejlesztésével érleli az idegrendszert. Mindez mozgásos feladatok segítségével történik, mely a táncnál ugyanúgy megtalálható.

– A tánc során a különböző mozgásformák elsajátításával sokat fejlődik a gyermek, javul a koncentrációs készsége, jobban oda tud figyelni és a fejlődik a tanulási képessége – jegyezte meg a tánctanár.

Az év során kétszer is bemutatják az ovisok, hogy mit tanultak. Először februárban az óvodai bálon, majd tanév végén a kerekegyházi ovisokkal közösen lépnek színpadra. A tánctanárnőnek ugyanis az ágasi ovisok mellett két csoportja van Kerekegyházán.

A felgyorsult világunkban a gyerekek figyelmét nem egyszerű lekötni. A tánc nagyon jó alternatíva erre, bár a tánctanárnak sincs egyszerű dolga.

– A mai picikkel nehezebb, mint például tíz évvel ezelőtt. A kicsik sokkal zsizsegősebbek, jobban pörögnek. Ez persze nem baj, tudok én szigorú is lenni. A figyelmet megkövetelem, de sok-sok játékos elemet is beillesztek az órákba. A játék is egy mozgásforma, mely jól illeszkedik a tánctanuláshoz – tette hozzá.

A zenei repertoár sokszínű. Mesefilmzene mellett előkerülnek friss slágerek, de Zsuzsi szívesen merít retró zenékből is. Legutóbb az óvodai bálon például a Grease zenéjére tanultak be egy látványos koreográ­fiát a gyerekek. Sőt, szüleik és az óvónők is, hiszen egy önálló vidám műsorral lepték meg a közönséget, mely szintén a Grease film jampi világát idézte meg.

Az új autó a fiúk és a lányok körében egyaránt népszerű
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Sebestyén Hajnalka

Elektromos autó ajándékba

Minden évben nagyon jó hangulatban telik el az óvodai alapítványi bál. A befolyt összegen felül idén egy elektromos autót is ajándékba kaptak a gyerekek. Füredi János polgármester ajánlotta fel az autót, melyet az ovisok télen az épületen belül használtak. A jó idő beköszöntével viszont kiviszik az udvarra az autót, ahol a gyerekek a közlekedési pályán is gyakorolhatják a vezetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában