Kecskemét

2018.04.15. 15:30

A hordozó használata segíti a baba csípőjének fejlődését

A hordozás több szempontból is előnyös a baba számára, kihat a baba lelki, idegrendszeri és ortopédiai fejlődésére is.

Sebestyén Hajnalka

Baby With Mom Tenderness Baby Mother Kiss

Fotó: http://maxpixel.freegreatpicture.com/Baby-With-Mom-Tenderness-Baby-Mother-Kiss-165067

A kismamák, kisgyermekes anyukák rendszeresen találkoznak a kecskeméti Hordozós Klubban, melynek a Széchenyivárosban a Szentcsalád plébánia ad helyet. A közelmúltban a hordozók ortopédiai vonatkozásáról esett szó, mely elsősorban a gerinc és a csípő fejlődését takarja. Ennek kapcsán beszélgettünk Lip­cseiné Tolvaj Mária hordozási tanácsadóval.

– Hogyan hat a baba gerincére a hordozás?

– Amikor a baba megszületik, a háta gömbölyű, mert a gerince egyetlen ívben hajlott, C alakú. A hátizmai még gyengék, a baba hátát, fejét nem támasztják. A hordozóeszköz feladata, hogy a babának ezt a gömbölyű tartását megtámassza és a gerincére sehol ne terheljen súlyt, amit tartania kellene, de nem tud. Később a baba mozgásfejlődésével alakul ki a felnőttekre jellemző kettős S alakú görbület. Amikor a baba a fejét elkezdi tartani, akkor alakul ki a nyaki homorulat, az üléssel, állással, járással az ágyéki homorulat.

– Mire figyeljünk, hogy ne terhel­jük a baba gerincét?

– A baba ne rogyjon bele a hordozóba, hanem a a számára fiziológiás pozíciót támasszuk meg stabilan a hordozóeszközzel úgy, hogy elölről a mi testünk támasztja őt, hátul pedig a hordozóeszköz. Olyan szorosan legyen rajtunk a baba, hogy mozgás közben ne lötyögjön rajtunk, ne távolodjon el tőlünk, hanem közös legyen a súlypontunk. A gerinc egészségesen tartásához az is fontos, hogy amikor nincs a hordozóban, akkor csak olyan mozgásokat végezzen, amelyekre már képes, tehát ne ültessük, ne húzzuk állásba, ne sétáltassuk idő előtt.

– Milyen hatással van a csípőfejlődésre a hordozás?

– A kisbabák éretlen csípővel jönnek a világra, a csípő folyamatosan fejlődik a megszületés után is. A fejlődést segíti, ha a lábak olyan pozícióban vannak, hogy a combcsont feje a vápa közepét nyomja, azaz a lábak terpeszben vannak, a térdek pedig behajlítva és felhúzva. A hordozóeszközökkel ezt a pozíciót támasztjuk meg, tehát fontos, hogy térdhajlattól térdhajlatig megtámasszuk a baba combjait.

A babahordozást a kisgyermekek és a szülők is nagyon élvezik

– Hogyan formálja a baba izomzatát, testtartását?

– A hordozóeszköz feladata, hogy a baba életkorból és mozgásfejlettségből adódó fiziológiás testtartását megtámassza a szükséges mértékig.

– Életkoronként – néhány havonta – kell változtatni a hor­dozó típusán?

– A hordozót abban az esetben kell másikra cserélni, ha a baba az adott hordozót már kinőtte, azaz nem támasztja meg térdhajlattól térdhajlatig a combját, vagy a magassága nem elegendő ahhoz, hogy a baba hátát a fejlettségéhez megfelelő mértékben megtámassza. Vannak olyan eszközök, amelyek a születés pillanatától használhatóak a hordozós kor végéig, más eszközöket viszont valóban cserélni kell egy bizonyos kor után.

– Van-e olyan betegség, ami ­kizárja a hordozást?

– Természetesen lehetnek ilyen betegségek mind az anya, mind a baba részéről, de ezek mindig egyedi elbírálást igényelnek. Többször előfordul, hogy úgy tűnik, a baba nem szereti a hordozást, ebben az esetben mindig meg kell keresni az okot, ami miatt nem érzi jól magát, és arra keresni a megoldást. Az esetek nagy részében meg lehet találni, hogy mi okozza az ellenkezést. Az is lehet, hogy csak másfajta hordozó szükséges.

A baba helyzete a hordozóban

A biztonságos és kényelmes hordozás esetén legfontosabb, hogy a baba kapjon levegőt a hordozóban. Az álla és a mellkasa között legyen kétujjnyi hely, és szabadon legyen az orra. A baba a hordozó személy fele nézzen. Arra is oda kell figyelni, hogy a hordozó legyen megfelelően szoros. Ne legyen laza az eszköz, mert ettől a baba nem érzi magát biztonságban. Mozgás közben eltávolodhat az anya testétől. Túl szoros se legyen. Ez úgy ellenőrizhető, hogy az anya és a baba is könnyen tudjon levegőt venni. A baba sose dőljön el a hordozóban. A két csípője és a két válla legyen párhuzamos egymással.

Képeink illusztrációk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában