baja

2018.03.20. 15:48

Vasárnapra három méter alá csökkenhet a Duna vízszintje

A hét végén eső, hétfő reggel pedig hó formájában érkezett jelentős mennyiségű égi áldás, a Duna vízszintjét azonban nem az itt lehullott csapadék határozza meg. A készletek a közelben és a távolban egyaránt bőségesek.

Kubatovics Tamás

Számottevően csökkent a Duna Nagymaros feletti vízgyűjtő területén a hóban tárolt vízkészlet mértéke, erről számolt be az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (Aduvizig). Ez az ezer méter alatti területeken tapasztalt enyhe időjárásnak köszönhető, ami elsősorban Bajorországban és a Kárpátokban okozott intenzív hóolvadást. A 15 köbkilométeres hókészlet elmarad az elmúlt húsz évben mért, 20,8 köbkilométeres maximumtól, ám az átlag mintegy másfélszeresére rúg. A hóvízkészlet a Felső-Duna egyetlen részvízgyűjtőjén sem éri el a sokéves maximumot, a Morva vízgyűjtőjén pedig csaknem teljesen elolvadt a hó. Az osztrák és szlovák mete­orológiai előrejelzések alapján a szakemberek a következő napokra mérsékelt, egyenletes apadást várnak a Dunán, mert csökken a vízutánpótlás.

Bajánál hétfő reggel 367 centis vízállást mértek, ez két centiméterrel volt kisebb az előző napi értéknél. Az előrejelzés szerint keddre 371-es vizet várnak, majd apadás következik, vasárnapra három méter alá süllyedhet a vízszint.

Az Alsó-Duna-völgy talajvízkútjainak többségében emelkedő vízállásokat figyeltek meg a szakemberek, a sokévi középvízszint feletti értékeket mértek, derült ki a beszámolóból. Az átlagostól jelentősen elmaradó vízszinteket Borota és Kerekegyháza-Ladánybene térségében regisztráltak, annál jelentősen magasabb vízszintet Kunszentmiklós és Katymár térségében észleltek. A belvíz a bajai védelmi szakaszon ezer, a kunszentmiklósi térségben 2600 hektár területet öntött el. A karapancsai és a hercegszántói szivattyútelepen másod-, a kozorai és a bajaszent­istváni szivattyútelepen elsőfokú a készültség. A kunszentmiklósi védelmi szakaszon és a Vadas szivattyútelepen elsőfokú, a kunszentmiklósi szivattyútelepen másodfokú a készültség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában