kiskunhalas

2018.03.24. 15:30

Új épületszárnnyal bővült a halasi katolikus óvoda

Elkészült és pénteken felavatták, majd meg is áldották és megszentelték a kiskunhalas Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Lomb utcai új épületszárnyát.

Pozsgai Ákos

A beruházás 70 millió forintba került, amelyet teljes egészében a fenntartó Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye finanszírozott. Az óvoda bővítésének ötlete egy éve merült fel, hiszen jelentősen megnőtt a katolikus óvoda iránti érdeklődés a városban – mondta el az ünnepélyes megnyitón Dózsáné Mohos Mónika főigazgató. A konkrét kivitelezési munkálatok tavaly szeptemberben kezdődtek el a közbeszerzési eljárások lefolytatása után. Mintegy 260 négyzetméternyi új épületszárnnyal toldották meg a régi óvodaépületet, a bővítés fő célja egy plusz 60 négyzetméteres, 30 fős csoportszoba létrehozása volt. Épült továbbá egy hozzá szükséges szintén 60 négyzetméteres és 30 férőhelyes tornaszoba, kettő iroda, egy kiszolgáló helyiség, egy akadálymentes mosdó és külön mosdó a gyerekeknek, a nevelőknek és a szülőknek. Kialakítottak egy mosókonyhát is.

Az elmúlt évek során, a régi épületszárnyon is több felújítás volt, kicserélték az összes külső nyílászárót, korszerűsítették az villamos energia hálózatot, napkollektorokat szereltek az óvoda tetejére, amely teljes egészében biztosítja az intézménynek szükséges villamos energiát. A jelenleg 85 fős óvodában, ha eléri a gyerekek száma a 100 főtt, külön óvodatitkárt is kaphat.

Az óvoda új épületszárnyát Fülöp Ernő atya, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye irodaigazgatója és Ábrahámné Tallér Erzsébet óvodavezető avatták fel, majd Hozdik Zsolt kiskunhalasi plébános megáldotta és megszentelte.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye irodaigazgatója az ünnepséget megelőzően újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a főegyházmegye, mint intézményfenntartó szeretné, hogy katolikus intézményekben az óvodai neveléstől az érettségiig, a szakma megszerzéséig stabil értékrenddel rendelkező gyerekeket tudjanak nevelni. Olyan fiatalokat, akik megállják a helyüket egy olyan értékvesztett társadalomban, ahol az emberek nem találják a helyüket. – Reméljük, hogy ők egy olyan értékrendet kapnak a katolikus nevelés keretein belül, amellyel sikeresek és egyben boldogok is lesznek az életük során – hangsúlyozta az irodavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában