baja

2018.03.30. 14:00

Tojásos ünnepet tartanak a gemenci fekete gólyák

Megjelent az első tojás Tóbiás és Sára, a híres gemenci fekete gólyapár fészkében - tudatta a Gemenc Zrt.

PN

Húsvétkor valószínűleg 3-4 tojás költését kezdhetik meg a szülők, akiknél idén a tavalyinál hat nappal később vált láthatóvá az első tojás. Életüket bárki nyomon követheti a webkamerákon keresztül, így részese lehet az elmúlt négy évben 10 fiókának otthont adó fészek mindennapjainak. A fekete gólyákkal kapcsolatos ismeretek gazdagodását segíti, hogy az egyetlen, jeladóval ellátott egyed, Zoltán egy szintén bekamerázott fészket foglalt el.

Az évről-évre elsőként hazánkba érkező Tóbiás a telet a Jordán folyó mentén szokta eltölteni, március 2-én szállt le erősen megrongálódott fészkére és rögtön ónos eső, valamint lehűlés köszöntötte. Sára március közepén jött meg, majd helyreállították élőhelyüket. A fészekkamerákat 2013-ban szerelték fel a Gemenc Zrt. finanszírozásával, a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével, azóta a nagy nyilvánosság előtt zajlik a fokozottan védett madarak élete. Ez a szakemberek mellett a laikusokat is élénken foglalkoztatja, 2017-ben közel félmillió alkalommal látogattak az érdeklődők a cég oldalára, hogy bepillanthassanak a gólyák mindennapjaiba. A webkamerás megfigyelés a természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít, hiszen több iskolai tanulócsoport rendszeresen figyeli a gemenci fekete gólyák életét.

Idén Zoltán is a gólya valóságshow szereplőjévé válik. A gólya mozgását eddig GPS jeladó segítségével lehetett nyomon követni az erdőgazdaság oldalán, most viszont egy elhagyott, kamerával felszerelt fészekben landolt. Itt – nem élő adásban – szintén megfigyelhetővé válik egy gólyapár élete, a Gemenc Zrt. rendszeresen nyilvánosságra fogja hozni a fészek eseményeit. Szakemberek ismeretei szerint az első fiókák május elején bújnak ki a tojásból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában